www.rashlanut-refuit.org

לידה מוקדמת לאחר הריון עם התקן תוך רחמי - האם רשלנות רפואית?

לידה מוקדמת לאחר הריון עם התקן תוך רחמי - האם רשלנות רפואית?

התקן תוך רחמי הינו אמצעי מניעה מפני כניסה להריון. מדובר בהתקן מיוחד אשר מוחדר לחלל רחמה של האישה על ידי רופא גניקולוג. התקן זה איננו דורש מהאישה תפעול שגרתי (מלבד בדיקות חצי שנתיות לביקורת) והוא מתאים לשימוש במשך כחמש שנים. על פי רוב, מדובר באחד מאמצעי המניעה היעילים ביותר והוא מונע כניסה להריון ב-98% מהמקרים.

 
האם אישה אשר נכנסה להריון למרות התקן תוך רחמי, והחליטה שלא להפסיק את ההריון, תוכל לתבוע בגין רשלנות רפואית לאחר שהילד נולד כאשר הוא סובל משיתוק מוחין? האם הרופאים לא הזהירו את האישה אודות סכנות הרובצות לילד כאשר זה נולד כתוצאה מהריון עם התקן תוך רחמי? סוגיה אשר זהו עניינה נדונה במקרה שלהלן.


מדובר באישה אשר נכנסה להריון למרות שבגופה הותקן מבעוד מועד התקן תוך רחמי. ההריון הסתיים בשבוע ה-27 כאשר האישה יולדת פג הסובל משיתוק מוחין. אי לכך, הקטין (באמצעות הוריו) וההורים הגישו תביעה בגין רשלנות בהריון כנגד בית החולים הדסה וקופת חולים מאוחדת. מדובר בתביעה בעילה של הולדה בעוולה בגין רשלנות רפואית.


לא הוסבר הסיכוי ללידה מוקדמת, חסר ברשומות הרפואיות


התובעים העלו מספר טענות רשלנות. ראשית, הם טענו כי אמנם הרופא בקופת חולים מאוחדת המליץ להפסיק את ההריון, אך לא ניתן להם הסבר אודות הסיכונים המהותיים הכרוכים בהריון מסוג זה. למעשה, האם טענה כי הרופא לא הסביר לה שהריון עם התקן תוך רחמי הינו הריון בעל סיכון משמעותי להסתיים בטרם עת (ואין כל ספק כי לידה בשבועות מוקדמים הינה מסוכנת ביותר מבחינת היילוד). התובעים הדגישו כי הרופא לא ציין את הסיכונים הנ"ל ברשומות וכך גם פרופ' בכיר בבית החולים הדסה אשר האם פנתה אליו לקבלת חוות דעת רפואית נוספת.


האם טענה כי אם הרופאים היו מעניקים לה את מלוא המידע הרלבנטי, היא הייתה נמנעת מהמשך ההריון ופונה להפלה. לדבריה, ההסבר הלוקה בחסר אשר ניתן לה על ידי הרופאים העוקבים הביא למעשה להמשך ההריון וללידת ילד הסובל מנזקים נוירולוגיים קשים ובלתי הפיכים.


טענות הנתבעים - המידע נמסר, ההורים המשיכו את ההריון בהמלצת רב


קופת חולים טענה כי הרופא העניק לאם ולבעלה את מלוא ההסברים הדרושים וזאת למרות שהדבר לא זכה לתיעוד ראוי ברשומות הרפואיות. יתרה מכך, בקופת חולים טענו כי לא רק שהרופא עדכן את ההורים בדבר הסיכונים הכרוכים בהריון מסוג זה, אלא שהוא אף הרחיק לכת והמליץ על הפלה (עניין שאיננו שגרתי כלל וכלל). בית החולים הדסה טען גם הוא להעדר רשלנות רפואית וזאת משום שההורים לא הגיעו לפרופ' הבכיר לשם קבלת חוות דעת שנייה אלא לצורך בדיקת אולטראסאונד. זאת ועוד, הנתבעים טענו כי האם החליטה להמשיך את ההריון על בסיס המלצה של רב, והיא לא הייתה עושה הפלה ממילא.

 

עוד מאמרים בנושא:
רשלנות רפואית בהתקנת התקן תוך רחמי - כיצד לתבוע פיצויים?


בית המשפט המחוזי בירושלים, אשר נדרש לסוגיה, קבע כי דין התביעה כנגד קופת חולים מאוחדת והרופא מטעמה, להתקבל. עם זאת, התביעה כנגד הדסה נדחתה. סגן הנשיאה, השופט אהרון פרקש, מתח ביקורת על התנהלות הרופא במאוחדת וקבע כי מאחר והאחרון לא ציין ברשומות הרפואיות את מלוא ההסברים שניתנו להורים, לא היה ניתן לקבוע שהוא אכן התייחס לסיכונים הכרוכים בהריון עם התקן תוך רחמי (הן לעובר והן לאם).


יודגש כי בין הסיכונים הללו ניתן למנות לידה מוקדמת, לידה מזוהמת ועוד. יתרה מכך, לא הוכח כי הרופא הסביר להורים באופן ברור כי הריונות המסתיימים בלידה מוקדמת או מזוהמת עלולים לגרום ללידה של יילוד הסובל ממומים קשים ביותר. למעשה, בית המשפט קבע כי סביר להניח שהרופא לא נתן את ההסברים האמורים וזאת משום שהאם הודיעה כי היא מתכוונת להמשיך את ההריון על בסיס המלצתו של רב.


ההורים לא ידעו אודות הסיכונים, וכך גם הרב שהמליץ על המשך ההריון


בית המשפט קבע כי כאשר הרופא לא מסר להורים את הפרטים הרלבנטיים, הוא בעצם מנע מהם מללכת לרב עם מלוא המידע ובכך נוצר כדור שלג רשלני שהביא ללידת הילד החולה. פרקש קבע בפסק דינו כי ייתכן בהחלט שהרב היה נותן המלצה שונה לגמרי במידה והמידע אודות הסיכונים היה מונח לפניו. מבחינת קיומו של קשר סיבתי, בית המשפט קבע כי סביר בהחלט להניח שההורים היו מבקשים להפסיק את ההריון במידה והם היו יודעים אודות הסכנה בלידה של ילד הסובל מנכויות מוטריות ומוחיות. אי לכך, נקבע כי מדובר במקרה של רשלנות גניקולוג, ואחריות שילוחית של קופת החולים.


בית המשפט לא מצא אחריות מבחינתו של הרופא בהדסה, וזאת משום שבעניין זה נפלה אי הבנה מבחינת ההורים באשר לתפקיד אשר מילא האחרון. נקבע כי הרופא בהדסה היה בטוח שהוא מבצע בדיקת אולטראסאונד בלבד, ואילו ההורים היו סבורים שמדובר בקבלת ייעוץ רפואי בבחינת חוות דעת שנייה. למעשה, נקבע כי לאחר שהרופא בהדסה ביצע את בדיקת האולטראסאונד והפנה את ההורים לקבלת הסברים מהרופא המטפל, הוא מילא את חובתו כלפיהם כרופא סביר.
 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת עברה גרידה, אשר בוצעה על-ידי הנתבע. מיד לאחר הגרידה התקין הנתבע בגוף התובעת התקן תוך רחמי. כעבור מספר ימים החל בגוף התובעת דימום חזק בעקבות נקב ברחם. לצערה, נאלצו הרופאים לכרות את רחמה... 

התובע נולד עם חוסר מולד באמה הימנית. בסקירת הריון שבוצעה לאם התובע במהלך הריונה עמו לא זוהה המום אצל התובע.  

בדיקת אולטראסאונד ואבחון רשלני - התובעת הרתה באמצעות הפריית מבחנה. היה זה הריון ראשון לאחר טיפולי פוריות שנמשכו כשלוש שנים. מהלך ההריון היה תקין, והיא נרשמה ללידה במרכז הרפואי "שערי צדק". 

בשבוע 21.5 להיריון, במסגרת בדיקת אולטרא סאונד לסקירת מערכות נצפה קיצור משמעותי באורך העצמות הארוכות של הגפיים ביחס לשאר איברי העובר.  

התובעת נולדה עם מום מולד בעיניה וכשהיא עיוורת. בכתב התביעה טענו התובעים לרשלנות של הנתבעים באי גילוי מומה של התובעת. 

מספר ימים ימים לאחר הלידה הבחינה האם כי עינה השמאלית של ביתה סגורה. הבדיקות הצביעו כי התינוקת סובלת ממיקרופטלמיה בעין שמאל ומהתפתחות בלתי תקינה של הרשתית.  

הידבקות לאחר לידה וזיהום, רשלנות רפואית - המערערת נולדה בשנת 1957 בבית החולים אלישע. כעבור שישה ימים הוחזרה לביתה. מספר ימים לאחר מכן נתגלתה אצלה תופעה של הקאות ואיבוד נוזלים.  

רופאי קופת החולים גרמו להפסקת הריונה של התובעת ללא הצדקה. 

התובעים הינם הוריה של תינוקת אשר נולדה טרם זמנה, כאשר אמה, התובעת הראשונה, הייתה בחודש השישי להריונה. 

הרופאים לא השכילו לאבחן את המום המולד במערכת השתן ממנו סובל התובע. אי לכך, הוגשה כנגדם תביעה בגין רשלנות רפואית שעילתה הולדה בעוולה... 

אם שהיתה בהריון עם התקן תוך-רחמי, בחרה להתעלם מהסיכון הרפואי, ולהקשיב להמלצת הרב, שעודד אותה להמשיך בהריון. הקטין נולד בלידה המוקדמת, כשהוא סובל משיתוק מוחין, וההורים טענו כי הם לא קיבלו את המידע הרפואי המלא, על כן הגישו תביעה לפיצויים בגין רשלנות רפואית בהריון ובלידה.  

התובעת עברה טיפולי פוריות במהלך שש שנים ונשלחה לטיפול הפריה חוץ גופית בהיותה בת 41. האם מדובר ברשלנות? 

האם עברה במהלך ההריון 6 בדיקות אולטרסאונד שנמצאו תקינות, עם זאת בתה נולדה עם מום של חוסר בארבע אצבעות בכף ידה הימנית. 

אם כבדת משקל נשלחה לביצוע סריקת מערכות במכון מור. הבדיקה יצאה תקינה, אך התינוקת נולדה עם מום גדול בעמוד השדרה, הגורם לה סבל רב לאורך כל חייה. 

ההורים הגישו תביעה בגין רשלנות בלידה, בטענה כי הרופא נדרש לבצע ניתוח קיסרי, במקום לידה טבעית. 

הורים לקטין שנפטר בגיל שלוש שנים, תבעו את בית החולים, בגין ניהול רשלני של הלידה. הקטין שסבל מהאטות בדופק, בעת הלידה, נולד ללא נשימה, ובשל תשניק סב לידתי, הוא נותר עם שיתוק מוחין ונכות בשיעור 100%. 

התינוק להורים שהם קרובי משפחה נולד עם תסמונת Bardet Biedl, לאחר כעשרים שנה, הגישו ההורים תביעת רשלנות רפואית, בגין נזק גוף שנגרמו לבנם בשל הולדתו בעוולה. 

ילדה שנולדה עם מומים רבים, נפטרה בגיל 10, ההורים תובעים את בית החולים בגין רשלנות בהריון ובלידה. 

החלטה של השופטת דורנר אשר מאתגרת את פסק דין המר בכל הנוגע להתיישנות בגין רשלנות בלידה והולדה בעוולה... 

האם הריון עם התקן תוך רחמי הסתיים בלידה מוקדמת בגין רשלנות רפואית? האם האישה לא קיבלה מידע אודות הסיכונים שבהריון עם התקן תוך רחמי? 



תגיות: אוביטרל,