הפרת סודיות על ידי רופא משפחה - האם מדובר ברשלנות רפואית?
האם רופאת ילדים אחראית לנזקים אשר נגרמו לצעירה, תלמידת תיכון, שהגיעה אליה לאחר שעלה בליבה חשש שנכנסה להריון? האם הפרת הסודיות מהווה רשלנות בהריון כלפי התובעת? הקטינה הגיעה למרפאתה של רופאת הילדים, אשר טיפלה בבן זוגה ומשפחתו, ושם אובחן ההיריון באופן סופי. לאחר אבחון ההיריון, ובטרם יידעה הרופאה את הקטינה לגביו, סיפרה היא אודותיו לאימו של החבר. היות ובמקרה דנן מדובר במשפחות אשר מתנגדות להפלה, ובעקבות וויכוח שנתגלע בין המשפחות, נאלצה הקטינה להביא את הילד לעולם.
בבית המשפט נשאלה השאלה – האם הפרה הרופאה את חובת הסודיות הרפואית ובכך שללה את זכות הבחירה של המטופלת בנוגע להפסקת ההיריון? זאת ועוד, במקרה זה בו ההיריון לא הופסק, האם צריכה רופאת הילדים לפצות את הקטינה בעבור ההוצאות לגידול הילד.
הרופאה חייבת כלפי המטופלת ב"חובת הסודיות"
בית המשפט המחוזי קבע כי דין התביעה להתקבל, ועל הרופאה היה להודיע למטופלת על ההיריון בטרם סיפרה אודותיו לאימו של החבר. הרופאה טענה כי עשתה את מעשיה בתום לב, ועל כן זכאית היא להגנת במסגרת חוק הפרטיות. בית המשפט אמנם הכיר בכך שמעשיה של הרופאה נעשו בתום לב, אך לא היה די בכך. השופטים קבעו כי הרופאה הייתה חייבת בחובת הזהירות הקונקרטית כלפי הקטינה (מתוקף יחסיהן כרופאה ומטופלת), ועסקינן בהפרת חוק הפרטיות במסגרת משלח ידה של הנתבעת.
אי לכך, בית המשפט קבע כי רופא סביר אינו יכול להפר את חובת הסודיות כלפי המטופל, קל וחומר כאשר מדובר בבן משפחתו של החולה. זאת ועוד, השופטים ציינו כי לולא הופרה חובת הזהירות, לא הייתה מגיעה תביעה זו, בדומה לתינוק, לאוויר העולם.
התובעת ניסתה לטעון גם ל"הולדה בעוולה", אך בית המשפט תיקן את טענותיה וציין כי מדובר ב"התעברות בעוולה". עילה זו, הלקוחה מהמשפט האמריקני, קמה לאחר לידה של תינוק בריא שאינו רצוי (לדוגמא, כתוצאה מאונס).