www.rashlanut-refuit.org

הפרעות נשימה לתינוק, האם התפתחו לפני הלידה או במהלכה?

הפרעות נשימה לתינוק, האם התפתחו לפני הלידה או במהלכה?

בבית החולים "שיבא" בתל השומר נולד תינוק לאחר הריון תקין, בלידה וגינאלית וספונטנית ללא נוכחות של רופא ילדים במהלכה. עם זאת, כשעה לאחר לידתו, התדרדר מצבו של הרך הנולד והנ"ל סבל ממספר אירועים של הפסקת נשימה. בעקבות התקפי הנשימה, הובהל התינוק לטיפול נמרץ, אושפז באינקובאטור ושוחרר לביתו רק ביום ה-52 לחייו. בגיל שנה וחודשיים אובחן התובע כסובל משיתוק מוחין ודרגת נכותו הוגדרה בשיעור של 100%.


האם מדובר במקרה של רשלנות רפואית בלידה, במסגרת טיפול בתובע בבית החולים ביממה הראשונה לחייו, או שמא ההפרעות הנשימתיות מהוות סימפטום של בעיה אחרת, מולדת, אצל התינוק. ההורים טענו כי התנהלותם של הרופאים בבית החולים, תוך אי אבחון האירועים הנשימתיים ומתן התרופות הרלבנטיות, הביאה להתדרדרות מצבו הבריאותי של בנם. הרופאים טענו לעומת זאת שמדובר בנזק מולד אשר התבטא בסימפטומים הנ"ל.

 

הריון תקין ומלא - נתוני לידה תקינים


התובעים טענו כי ההיריון היה מלא ותקין (קראו על רשלנות בהריון) התינוק נולד כאשר הוא זוכה לציון אפגר של 8/10 (ציון תקין) ובדיקת מי השפיר מראה מי שפיר צלולים. לטענת התובעים, מציון האפגר הגבוה שניתן לתינוק לאחר לידתו ניתן ללמוד כי הנזק נגרם לתובע לאחר לידתו. לטענתם, התובע סבל בימים שקדמו ללידתו ממצוקה סב לידתית קלה, אשר לא גרמה לנזק, אולם הפכה את מוחו לרגיש יותר. לדידם, האירועים הנשימתיים הקשים שאירעו אחר כך ולא טופלו כראוי הם שגרמו לנזק.


בית החולים טען כי לתובע נגרמה פגיעה בגזע המוח במהלך ההיריון ולכן עת נולד לא היה מסוגל לבלוע את הפרשותיו ו"נחנק" בכלל חסימת נתיבי האוויר. לדעת הרופאים, כתוצאה מכן נגרמו האירועים הנשימתיים שהם למעשה הביטוי הקליני של הנזק שנגרם בלידה. בית החולים ציין בבית המשפט כי פחות מעשירית מהמקרים של שיתוק מוחין קשורים לאירועים המתרחשים סביב הלידה.

 

בית המשפט מקבל את חוות דעת המומחה מטעם בית החולים


בית החולים טען כי אילו היה נגרם הנזק כתוצאה מחוסר אספקת חמצן למוח במהלך התקפים הנשימתיים, היו צריכות להופיע גם פגיעות באיברים אחרים, והדבר היה מקבל ביטוי בבדיקות ההדמיה. למעשה, המומחה מטעם הרופאים טען בחוות דעתו כי במקרה שישנו חוסר באספקת חמצן, הגוף נוטה להקריב איברים אחרים לפני שהוא מקריב את המוח.

 

התובעים טענו שפגיעה באיברים אחרים אינה דרישה הכרחית על מנת לקשור בין תשניק לנזק מוחי, אלא רק קריטריון תומך. עם זאת, בית המשפט קיבל את עדותו של המומחה וקבע שמדובר בסימן שכיח ומרכזי. בית המשפט קבע כי למרות שמעורבות איברים אחרים באירוע אינה תנאי הכרחי, הרי עדיין מדובר באינדיקציה חשובה ומרכזית אשר תילקח בחשבון במסגרת מכלול השיקולים. במילים אחרות - ההכרעה במקרה דנן נגזרה למעשה מתוך מכלול שכזה, על פי מאזן ההסתברויות.

 

האם ציון האפגר מראה על תינוק בריא לחלוטין?

 


התובעים טענו בנוסף כי בעיית ההפרשות החלה רק יותר מחצי שעה לאחר לידתו של התינוק, והרי אם היא סימפטום לנזק מולד, מדוע לא דווח עליה קודם לכן? בית החולים טען לעומתם, בגרסה אשר התקבלה בבית המשפט, שלכל תינוק מבצעים אוטומטית שאיבה של הפרשות עם לידתו, כך שהדקות הראשונות לחייו אינן מדד (ומה גם שלוקח מספר דקות עד שההצטברות היא כזו שמובילה לחניקה).


באשר לניקוד האפגר הגבוה לו זכה התובע עם לידתו – השופטים קבעו כי הציון לא מהווה תמיד אינדיקציה למצבו של היילוד מבחינות מסוימות, ונראה שבציון אפגר גבוה בסמוך לאחר הלידה אין כדי לשלול קיום של פגם מוחי אצל העובר.

 

בית המשפט קיבל את דעתו של המומחה מטעם בית החולים אשר קבע בהגזמה ש"גם תינוק בלי מוח יכול להיוולד באפגר 10". לטענתו, את הכול עושות השליה והאמא עושות, וברגע שחובת ההוכחה על שמירת סימני החיים היא על הילד, יכולה להיות התדרדרות מאפגר 10 ל-0.

 

השופטים קבעו כי לא הוכח שהנזק הרפואי של התינוק נגרם במהלך הלידה ולא במסגרת חודשי ההריון ועל כן לא הוכח הקשר הסיבתי בין הנזק לבין התנהלות הרופאים במהלך הלידה. השופט אמנם השתתף בצערם של התובעים, אך קבע כי למרות הכאב, לא ניתן לפסוק פיצויים לטובתם בגין רשלנות רפואית.

 

כך כתב השופט בפסק הדין:

 

"אעיר שתחושת האמפטיה לסבלם של התובע ומשפחתו היא תחושה מובנית בהתמודדות עם תיקים מסוג זה, אולם אסור לה שתשפיע על הכלל ועל התוצאה המשפטית. עם כל הצער, כאשר תובע נזיקי לא הצליח להוכיח התרשלות והקשר הסיבתי בין ההתרשלות לנזק על פי מאזן ההסתברויות – דין תביעתו להידחות".


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

רשלנות רפואית? האם רופא תורן אשר הגיע לביתה של מטופלת ושגה באבחון הבדיקה, העניק טיפול רשלני? האם מותה של המטופלת, יום לאחר מכן בבית החולים, מטיל את האחריות על כתפיו של הרופא התורן? קראו עוד... 

רשלנות רפואית - האם הטיפול הרשלני בחדר המיון במטופלת הסובלת מדלקת בקרום המוח, הביא בסוף למותה של המנוחה? קראו עוד... 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

האם האבחון המאוחר של הגידול בראשה של התובעת, נבע גם בעקבות רשלנותה של המטופלת? קראו עוד... 

האם קיים קשר סיבתי, רפואי ומשפטי, בין הפסקות הנשימה מהן סבל התינוק לאחר לידתו, לבין התנהלות הרופאים? האם - כטענת הרופאים - התינוק סבל מפגם מולד והפסקות הנשימה היו סימפטום ותו לא... 

הטיפול בחולה נעשה בשני בתי חולים, מי יישא באחריות לרשלנות הרפואית? 

מחלות אוטואימוניות נובעות מכך שמערכת החיסון תוקפת רקמות בריאות. מחלות מסוג זה לא קלות לאבחון, ולאחר האבחנה מתחיל טיפול מורכב הכולל שילוב של תרופות שונות.  

דלקת קרום המוח היא מחלה קטלנית, שעלולה לגרום לנזק מוחי ואף למוות, אם לא מאבחנים ומטפלים בה תוך זמן קצר. תביעת רשלנות רפואית תוגש במקרים שבהם נגרם למטופל נזק משמעותי עקב אבחון או טיפול לא סביר.  

צהבת היא תופעה שנגרמת בשל שקיעת פיגמנט הבילירובין בלחמיות ובעור. מדובר בתופעה מדבקת ואחת מדרכי ההדבקה היא בעת לידה כאשר האם היא נשאית הנגיף או עקב שימוש במזרק מזוהם.  

מחלת אסתמה עלולה לגרום להתקפי שיעול ומחנק, לקוצר נשימה ולמועקה בחזה. התקפים שאינם מטופלים בזמן עלולים לגרום לנזקים ארוכי טווח ובמקרים חמורים עלולים להוביל למוות. 

בית המשפט דחה תביעה בגין רשלנות רפואית לאחר אובדן ראיה וזאת בשל העדר קשר סיבתי... 

קשר סיבתי בין אי אזהרה בדבר סיכון לחלות בסרטן לבין נזק בעקבות רשלנות רפואית 

מומחה זה ציין כי באם הזמן מרגע הופעת הכאבים עולה על 6 שעות - הפגיעה באשך הנה בלתי הפיכה... 

האם במקום בו הייתה רשלנות רפואית אך לא נגרם נזק, קיימת עילה להגשת תביעה כנגד הרופא? 



תגיות: הפסדי שכר,