רשלנות רפואית בטיפול להפסקת נחירות, אימתי?
רבים מבני האוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלים מבעיית נחירות בשינה. מדובר בתופעה פיזיולוגית אשר מקורה ברעשים הנגרמים בעקבות היצרות פתח אוויר מהאף לריאות. חלל זה מהווה התנגדות וגורם לרעש של רקמת הפה בלוע. כמו כן, נחירות במצבן החמור מהוות גם סכנה בריאותית של ממש תוך דום נשימה בלינה.
אנשים הסובלים מבעיית נחירות נאלצים להתמודד גם עם הפרעה באיכות החיים להם ולסביבתם, וגם עם בעיות בריאותיות שונות. נחירות חמורות עלולות לגרום, כאמור, לדום נשימה, אשר מאיץ מחלות כגון יתר לחץ דם ומחלות לב. זאת כמובן מבלי להתייחס לעניין האסטטי הקולי שבדבר. רופאים טוענים כי בעיות הנחירה נובעות ממספר גורמים ביחד ובמקביל – שקדים מוגדלים, לשון גדולה, חסימה אפית, ענבל גדול, השמנה, צוואר קצר ולסת שקועה.
בעקבות הסכנה הבריאותית, והמטרד האישי, פונים אנשים רבים לטיפול כירורגי להפסקת נחירות. אחד הטיפולים הנפוצים לכך הינו התערבות פולשנית במערות האף והגרון. כמו כן, רופאי אף אוזן גרון ממליצים גם על מגוון הליכים רפואיים נוספים לטיפול בתופעה.
ניתוח להפסקת נחירות אשר עובר בהצלחה, יכול להביא להפחתתן של הנחירות באופן ניכר ולעיתים מעלים אותן כליל. כמו כן, אין ספק שמדובר בשיפור משמעותית לאיכות השינה וחייו של המטופל. עם זאת, שימו לב, כישלון ניתוח זה עלול לגרור בעיות רפואיות מסובכות ולהסב למטופל נזקים כבדים. בין השאר, עלול ניתוח כושל להביא להחמרה של הבעיה.
לא אחת מוגשות לבתי המשפט תביעות בגין רשלנות רפואית בטיפול להפסקת נחירות. יש לציין כי רופאים אינם טוענים שהניתוח יפתור לחלוטין (או אפילו במעט) את בעיית הנחירות. במקום שרופא העניק למטופל הבטחה מסוג זה, והניתוח לא הסב כל תועלת כמובטח, מדובר בעילה לתביעה בגין רשלנות רפואית. עם זאת, מרבית התביעות בגין ניתוחים כושלים להספקת נחירות עוסקות בביצוע הניתוח הכירורגי באופן רשלני.
מהן העילות הנפוצות להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בטיפול להפסקת נחירות?
רשלנות בבדיקה במעבדת השינה
מקום היווצרות חלל האוויר בין האף לגרון הינו שונה בין מטופל למטופל. אי לכך, הרופא אמור לקחת אנמנזה עמוקה ולבחון מהו "שורש" הבעיה במקרה שלפניו. מיקום זה הינו קריטי להצלחתו של הניתוח, והוא משפיע פעמים רבות על ההחלטה האם לפעול בדרך זה. מן הרופא הסביר מצופה להפנות את המטופל לבדיקת במעבדת שינה.
במסגרת בדיקה זו נבחנת תופעת הנחירה הספציפית, נבדקים שלבי השינה של המטופל ונמדדת תדירות הפסקות השינה. בנוסף, בדיקה זו מדרגת את חומרת דום הנשימה של המטופל ותוצאותיה מהוות בסיס רפואי-מדעי להמשך הטיפול. במקום בו הרופא לא הפנה את המטופל לבדיקה זו, או לא ניתח את תוצאות הבדיקה באופן פרטני, יכול להיות שקיימת למטופל עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית.
רשלנות רפואית במהלך הניתוח
ניתוח, מעצם טיבו, הינו הליך רפואי כירורגי פולשני, אשר מעמיד את המטופל בפני שלל סיכונים בריאותיים. אמנם מדובר בניתוח פשוט יחסית, אך אין זה אומר שעניין זה לא יכול להסב נזקים רפואיים למטופל. אי לכך, בדיקות לא מתאימות למטופל, או ניתוח שגוי של בדיקות מקדימות, עלולים להיות עילה להפניית המטופל לניתוח שווא. לדוגמא, ילדים נוחרים סובלים בד"כ משקדים מוגדלים, ואי הפנייתם לניתוח המתאימים מקימה כנגד הרופא עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח.
סוגיית ההסכמה מדעת
כל מטופל זכאי לתת הסכמה מדעת לטיפול הרפואי. במקום בו הרופא לא מסר את כל הפרטים הרלבנטיים, ועמד גם על הסיכונים שבהליך וסיכויי הצלחתו, יכול להיות שמדובר ברשלנות רפואית. זאת ועוד, רופא אשר הבטיח 100% הצלחה (וזו מתחת רצון לבצע את הניתוח במרפאה פרטית, למשל), ולא עמד במילתו, עלול למצוא עצמו על ספסל הנתבעים בבית המשפט.