הסכמה מדעת מעולה חדש מאתיופיה - האם רשלנות רפואית?
קבלתו הסכמתו של חולה לקבלת טיפול הינה אחת מן התנאים במסגרת טיפול רפואי. על פי חוק זכויות החולה, הסכמה מדעת הינה אחת מזכויותיו הבסיסיות של החולה. לעיתים, רשלנות רפואית בניתוח יכולה להביא לפסיקת פיצויים גם כאשר הניתוח התבצע כנדרש, אך סיכון ידוע אירע במסגרתו והחולה לא ידע על הסכנה הצפויה. במקרים אלו, יכול הנפגע לטעון כי לו ידע שסיכון זה עלול לקרות בגין הטיפול הרפואי, לא היה הוא מעוניין לעבור את הטיפול.
כאשר החולה אינו דובר את השפה העברית, חייבים הרופאים להעניק לו הסבר מפורט לגבי ההליך הרפואי באופן בו הוא מסוגל להבין את משמעות הטיפול. מהי חובת הגילוי המוטלת על הרופאים בעניין זה הינה סוגיה משפטית מורכבת. לאחרונה, הונחה סוגיה זו לפתחו של בית המשפט במסגרת תביעה לפיצויי לאחר רשלנות, לכאורה, בניתוח עיניים.
עוד פסקי דין בנושא:
פיצויים למטופלת בגין העדר הסכמה מדעת בעקבות ניתוח בחוליות הגב
קשירת חצוצרות בניתוח קיסרי ורשלנות רפואית מבחינת אי הסכמה מדעת
רשלנות רפואית בניתוח כריתת קונכיות באף והעדר הסכמה מדעת
פיצויים בגין העדר הסכמה מדעת לצנתור
חתימה על טופס הסכמה מדעת אך פיצויים בגין פגיעה באוטונומיה
מדובר בקטינה, עולה חדשה מאתיופיה, אשר איבדה את ראייתה באחת מעיניה בעקבות חיידק אלים לאחר ניתוח קטרקט. אביה של הקטינה, אשר חתם על טופס ההסכמה מדעת לביצוע הניתוח, טען כי לא נתן את הסכמתו מדעת לטיפול הרפואי. לדבריו, באותה התקופה (וגם ביום הגשת התביעה) לא שלט הוא בשפה העברית ולא יכול היה להבין את משמעות הטיפול. האב טען כי חתם על המסמכים מבלי להבין על מה הוא חותם ומה הסיכונים הכרוכים בביצוע הניתוח.
התובע לא הכחיש שחתם על טפסי ההסכמה. כמו כן, התובע לא הכחיש גם שניתן לו הסבר טרם חתימתו. לדבריו, מדובר היה בהסבר שלא ארך זמן רב. התובע הוסיף כי כי הרופאים לא הסבירו לו לאט, עקב קשיי השפה שלו, ובכל מקרה לא היה הוא מבין הסברים בעברית, גם לו היו ניתנים בהרחבה. למעשה, טענתו המרכזית הייתה כי היה על הנתבעים לדעת שאינו מבין היטב עברית ולכן חובה הייתה עליהם לדאוג למתורגמן בעת מתן ההסברים טרם בצוע כל טיפול.
חובת ההסכמה מדעת מול עולה חדש
בית המשפט דחה טענותיו אלו של התובע. השופטים ציינו כי מדובר באדם בגיר, אב לשלושה ילדים. בפסק הדין צוין כי עצם חתימתו של אדם בגיר, שאינו פסול דין, בעברית, על טפסים בהם נרשם כי הוא מבין את שהוסבר לו ואת האמור בטפסים, יוצרת חזקה כי החתימה היא אמיתית ואין מדובר בחתימה של אדם שאינו מבין על מה הוא חותם. ההלכה בעניין זה חלה גם על מי שטוען בדיעבד כי לא הבין את הדברים עקב קשיי שפה.
השופטים קבעו כי האב, בתור אדם בגיר ואחראי, לקח אחריות על בריאותה של בתו ולא נעזר באדם נוסף בכל ההליכים הרפואיים. ההליכים הרפואיים בעניינה של התובעת היו שני ניתוחי קטרקט, אבחונים שונים בבתי החולים בדיקות בקופת החולים, הוצאת תפרים בניתוח עם הרדמה וכדומה. במהלך כל השלבים הללו, ציין האב פעמים רבות כי הוא עולה חדש וניהל את עניינה של התובעת בעברית ובגפו. בנוסף, מדובר באדם אשר גר בישראל כבר כחמש שנים, למד באולפן במשך 10 חודשים, עבד במפעל ישראלי וגידל משפחה בישראל. בתיק הרפואי הוכח כי התובע יצר תקשורת רצופה וטובה עם בעלי תפקידים שונים בבית החולים במהלך תקופה של יותר משנה לפני הוצאת התפרים ותקיפת החיידק האלים.
עוד מאמרים בנושא:
השתתפות בניסוי רפואי ללא הסכמה מדעת, מתי ניתן לתבוע פיצויים?
טיפול שיניים ללא הסכמה מדעת, מתי תוגש תביעה בגין רשלנות רפואית?
טיפול ללא הסכמה מדעת במצב חירום, האם ניתן להגיש תביעה?
הסכמה מדעת לאחר כניסה לחדר ניתוח, האם רשלנות רפואית?
עדויות אשר הובאו בעניין זה לגבי התובע סתרו אף הן את טענותיו. לדוגמא, הוכח כי התובע מנהל שיחות עם בני משפחתו בעברית וכך הוא נוהג גם עם עמיתיו האתיופים במקום העבודה. במקרים בהם התובע מתקשה בגין מחסום השפה, פונה הוא לסיוע מצד פועלים הדוברים גם עברית וגם אמהרית. במידה והיה התובע חש כי אין הוא מבין את ההליך הרפואי המדובר, היה עליו לפנות לקבלת סיוע באמצעות מתורגמן (כפי שהוא נוהג בדרך כלל).
אי לכך, הוכח בבית המשפט שלא מחסום שפה הוא זה אשר ייצר את חתימתו של התובע על טפסי ההסכמה מבלי להבינם.
"אני סבורה כי אם היה התובע אומר או מראה סימנים של מי שאינו מבין את שנאמר לו, היו רופאי הנתבעים נמנעים מלהחתימו על הטפסים מבלי לוודא הבנתו. בענייננו, כאמור, התובע תקשר במשך תקופה ארוכה עם הנתבעים בעברית ולא היה כל סימן לכך שאינו מבין את שנאמר. לאור כלל האמור אני קובעת כי חתימתו על טפסי ההסכמה ניתנה לאחר קבלת הסברים ראויים ומספקים, כי עצם חתימתו מגבשת חזקה, שלא נסתרה, כי הבין על מה חתם וכי לא הופרה חובת הנתבעים לקבל הסכמתו מדעת לבצוע כל הטפולים שבוצעו לתובעת", סיכמה השופטת את החלטתה בעניין זה.