www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית דלקת בלבלב, באילו מקרים תוגש תביעה?

רשלנות רפואית דלקת בלבלב, באילו מקרים תוגש תביעה?

דלקת ברקמת הלבלב עלולה להיגרם בשל סיבות שונות, כגון: צריכה מוגברת וקבועה של אלכוהול, אבני מרה, חבלה טראומטית, שימוש קבוע בתרופות שונות ועוד. תסמיני המחלה הם כאבים בבטן העליונה ובגב, בחילות והקאות, שומנים בצואה ועוד. במקרה של דלקת חריפה יכול להופיע גם דימום בחלל הבטן. 

 

אבחון המחלה מתבצע באמצעות בדיקת CT שיכולה לאשר את האבחנה של דלקת חריפה ולהצביע על חומרתה. הטיפול כולל החזרת נוזלים, הפסקת תזונה דרך הפה ומתן תחליפים אנזימטיים חיצוניים, אשר מחליפים את הפרשת האנזימים הרגילה מהלבלב ומאפשרים ספיגה יעילה יותר של מזון ושיפור סימפטומים. 

 

דלקת בלבלב עשויה לחלוף בתוך ימים ספורים ללא סיבוכים, אולם לעתים עלולים להתרחש סיבוכים שונים, כגון: בעיות בנשימה, זיהומים, התפתחות ציסטות ואף מחלת סוכרת כתוצאה מרשלנות רפואית עקב אבחון שגוי או מתן טיפול לא מועיל. 

 
ביצוע בדיקת ERCP ללא הסכמה מדעת
 
תביעת רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים ועסקה בסוגיית ההסכמה מדעת. התביעה הוגשה על ידי מטופלת, אשר בעקבות בדיקת ERCP שנערכה לה לאחר שהלינה על כאבי בטן עזים, חלתה בדלקת חריפה בלבלב. התובעת טענה כי הרופא התרשל בכך שלא דאג לקבל את הסכמתה המודעת לביצוע הבדיקה וכי להסכמה זו נודעת משנה חשיבות, לנוכח הסיכונים הטמונים בבדיקה, אשר במהותה דומה לניתוח ואף הרופא לא פירט את הסיכונים כנדרש.
 
התובעת ציינה כי לא חתמה על טופס הסכמה ולא הוסברו לה מגוון הסיכונים של הבדיקה ומהותה בטרם הוצע לה טיפול. לפיכך לא הייתה לה אפשרות לבחור האם לעבור את הבדיקה ומי יהיה הרופא אשר יבצע אותה. כמו כן, לא ניתנה לה אפשרות לקבל חוות דעת נוספת ועדותו של הרופא לגבי הסכמתה בעל פה, אינה קבילה בעקבות הזמן הרב שחלף.
 
הרופא טען להגנתו כי בינו לבין התובעת התקיימו שתי שיחות אודות הטיפול, אשר במהלכן הועלתה גם האפשרות של בדיקת ERCP. הרופא טען כי נהג להסביר למטופליו שהבדיקה עוברת בהצלחה של 95% מהמקרים, ואילו באחוזים הנותרים נגרמת דלקת בלבלב שחולפת לאחר מספר ימי אשפוז ומסתבכת במקרים חריגים.
 
הרופא ציין כי מהרשומה הרפואית עלה כי הוסברו לתובעת הסיכונים הרפואיים במלואם. עוד טען כי אל מול הסיכון הטמון בהמצאות אבנים בדרכי המרה, לא היה כל אמצעי חלופי לשלילת המצאות האבנים מלבד הבדיקה. אי לכך, ולאור העובדה שהתובעת סבלה מכאבים עזים וחמורים, גם אם ניתן הסבר הלוקה בחסר, היא הייתה נותנת את הסכמתה ככל חולה סביר במצבה. 
 
קיים סיכוי גבוה שהתובעת הייתה מסכימה לטיפול
 
לאחר שמיעת טענות הצדדים וחוות דעת של מומחים מטעמם, קבע בית המשפט כי הנתבע התרשל במתן הסבר נאות אודות בדיקת ה-ERCP וסיכוניה וניכר כי התובעת לא חתמה על טופס הסכמה מדעת, על אף שהיה מקום להחתימה.
 
בית המשפט בדק במסגרת המבחן המשולב, שהוא המבחן האובייקטיבי, הבוחן כיצד היה נוהג "חולה סביר" בנסיבות המקרה אילו קיבל הסבר נאות, והמבחן הסובייקטיבי, הבוחן את מידת השיפוט של החולה הספציפי על רקע התנאים ואופן מסירת המידע, לרבות מרכיבי אישיותו ומצבו הנפשי בזמן האירוע.
 
לאחר בחינת המקרה קבע בית המשפט כי בעיני החולה הסביר הניצב בסיטואציה שבה הוא סובל מכאבים עזים וחריפים במשך חודשים ארוכים, מבלי שאובחנה הסיבה, יש להקל ברשלנותו של הרופא להשגת הסכמתה מדעת של התובעת. על כן, בהתחשב בסיכוניה וסיכוייה של בדיקת ה-ERCP, במידה והיו מובאים לפני התובעת, קיים סיכוי סביר שהייתה מסכימה לעבור את הבדיקה. אי לכך, בית המשפט פסק שהסיכוי שלא הייתה מסכימה התובעת לעבור את הבדיקה, בנסיבות המקרה, עומד על 30% בלבד. 
 

 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: כוויצת שרירים, בדיקת דופלר, מיניסקוס, נמוש כבד, אבחון מאוחר, הוראות אשפוז, דלקת שתן, תרדמת,