www.rashlanut-refuit.org

הולדה בעוולה, האם רשלנות רפואית?

הולדה בעוולה, האם רשלנות רפואית?

האם כאשר רשלנות הצוות הרפואי מובילה ללידה של תינוק הסובל מנכות קשה או מומים תמידיים וחשוכי מרפא, נוצרת עילה לתביעת הרופאים בטענה כי "טוב היה לי מותי מחיי"? הולדה בעוולה הינה אחת העילות הנפוצות ביותר בתביעות בגין מקרים של רשלנות רפואית בהריון.

 

טענה זו, הוכרה בישראל על ידי שופטת בית המשפט העליון, מרים בן פורת בפסק דין זייצוב. בפסיקה זו, משנת 1982, עולה שאלה משפטית ופילוסופית רמת מעלה. שופטי בית המשפט העליון בפרשת זייצוב נחלקו לשני מחנות כאשר שני שופטים סברו כי יש להכיר בטענה, ואילו השניים האחרים גרסו שאין להכיר בה. השופט החמישי קבע כי יש להותיר למחוקק לבחון סוגיה זו.

 

שופטים בישראל נוטים להכיר בטענת "הולדה בעוולה" רק במקרים קשים כאשר ברור כי הסבל הנגרם לתינוק הינו גדול ובלתי הפיך עד כדי שהיה עדיף לו מותו מחייו. עם זאת, מיעוט הפסיקות והדיונים בסוגיה זו מהווה ערפל של עמימות בנוגע לדעת המשפט בנושא.

 

כיצד יש להוכיח טענת "הולדה בעוולה"?

הוכחת טענת "טוב לי מותי מחיי" איננה דבר פשוט כלל ועיקר. בתחילה צריכים התובעים להוכיח כי הרופאים כשלו באבחון מום, או שלא אבחנו כי העובר גדול מדי וביצעו לידה רגילה במקום ניתוח קיסרי.  למעשה, הולדה בעוולה יכולה להיגרם בגין אבחון שגוי במהלך ההריון, אי הפניה לבדיקות המתאימות, ביצוע לידה באופן רשלני לאחר הריון תקין ועוד. במרבית המקרים מדובר בהתנהלות של רשלנות רפואית במהלך ההריון, ולעיתים נגרמת הולדה בעוולה בגין רשלנות בלידה.

 

העברת מידע שגוי בין הרופא למטופלת (כגון אי-שמירה על שקיפות מוחלטת בין הצדדים), או אי הפנייה לבדיקה טובה ומעמיקה יותר אשר יש לצפות מן הצוות הרפואי כי יבצע אותה במסגרת מבחן ה"רופא הסביר" (למשל, בדיקת אולטרסאונד מורחבת במידה וההיריון מוגדר הריון בסיכון, או בדיקות גנטיות על מנת לבדוק אם מחלה מסוימת עברה מההורים לעובר) יכולים להוות גם הם עילה להגשת תביעה הנתמכת בטענת "הולדה בעוולה".

לאחר שהוכחו אחת או כמה מהטענות הללו, יש לבחון האם המום הינו "קל" או קשה" (שאלה אשר אין עליה תשובה חד משמעתית בפסיקה), האם ניתן היה מבחינה קלינית לבצע את ההיריון והאם במידה וכל האמור התקיים – עדיין היו בוחרים ההורים (על פי התרשמות הרופא) לבצע את ההפלה.

מהי תקופת ההתיישנות בתביעה בגין "הולדה בעוולה"?

מכיוון כי מדובר בנזקים אשר נגרמו לתובע בגין רשלנות הצוות הרפואי בעת המעקב אחר ההיריון, יחל מרוץ ההתיישנות, בן שבע השנים, להיספר ביום בו ימלאו לנפגע 18 שנים. אי לכך, תביעת "הולדה בעוולה" יכולה להיות מוגשת לבית המשפט עד הגיעו של התובע לגיל 25.

 

ידועה פסיקה של קטינה, באמצעות הוריה, שבגיל שמונה התפרצה אצלה מחלה תורשתית נדירה, אשר לא אובחנה במהלך ההיריון, למרות בקשתה של האם (ביודעה על המחלה הגנטית) לבדוק סיכויי המחלה. בית המשפט קבע סכום פיצויים של כ-14 מליון שקל לטובת הקטינה בגין התרשלות הצוות הרפואי בלידתה.

התובעים והנתבעים בתביעות רשלנות רפואית ב"הולדה בעוולה"?

את התביעה בשמו של הקטין יגישו הוריו שכן הם האפוטרופוסים שלו כברירת מחדל על פי חוק האפוטרופסות. התביעה תוגש נגד בית החולים (במידה והוא פרטי), משרד הבריאות והמדינה (במידה ומדובר בבית חולים ממשלתי) או קופת החולים (כאשר בהנהלתה עובד המוסד הרפואי). חשוב לדעת כי בד"כ לא תוגש התביעה כנגד הרופא באופן אישי.

מצוידים בחוות דעת של מומחה רפואי בתחום נשוא התביעה, ינסו ההורים להוכיח כי הצוות הרפואי התרשל באבחון המומים או באי-הפנייה לבדיקות המתאימות בזמן, ואי לכך נולד ילדם כאשר הוא סובל מנזק בלתי הפיך ההופך את חייו לקשים עד כדי כי היה עדיף לו מותו.

 

מהן טענות הנתבעים הנפוצות?

 

הנתבעים יטענו לרוב כי האם חתמה על טופס הסכמה מדעת אשר בו היא מאשרת שהבדיקות שלפניה אינן יכול לגלות את כל הפגמים והמומים. עוד יטען על ידי הרופאים בבית המשפט כי האם ידעה שניתן היה לבצע בדיקות מקיפות יותר באופן פרטי.


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

הידבקות לאחר לידה וזיהום, רשלנות רפואית - המערערת נולדה בשנת 1957 בבית החולים אלישע. כעבור שישה ימים הוחזרה לביתה. מספר ימים לאחר מכן נתגלתה אצלה תופעה של הקאות ואיבוד נוזלים.  

התובע נולד בשנת 1982 ובשנת חייו הראשונה קיבל שלוש מתוך ארבע מנות של חיסון נגד פוליו, חרף כך חלה המערער בפוליו... 

פסק דין בעניין רשלנות רפואית בגין אי הפסקת הריון בשל חשש לפגות... 

לאחר הריון בסיכון גבוה וטיפולי פוריות, הרופא אשר התרשל בקריאת בדיקת מוניטור ושחרר את האם ההרה לביתה מבלי שהבין את הסיכון לעובר וכתוצאה מכך התינוקת נולדה עם פגיעה מוחית קשה ופגיעה רב מערכתית 

האם הופרה חובת הזהירות המוטלת על רופא שיניים סביר במסגרת מתן זריקת אלחוש למטופל? 

רשלנות רפואית - סוגיית חישוב הפיצויים

חישוב פיצויים בעקבות רשלנות רפואית. אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה... 

האם יש להטיל אחריות אישית על רופא בעקבות רשלנות רפואית במהלך הלידה? האם יש להטיל את האחריות כולה על בית החולים? היכן מתחילה ונגמרת האחריות בנושא רשלנות רפואית? קראו עוד... 

העדר רשומה רפואית במהלך ניהול לידה והעברת נטל ההוכחה בתביעה שעניינה רשלנות רפואית במהלך לידה. אירוע פרע כתפיים שהביא לשיתוק בידו של התינוק... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

השאלה באילו נסיבות קמה חובה, מכוח עוולת הרשלנות, לבצע הליך רפואי באמצעות רופא מומחה איננה פשוטה. האם לאחר הריון בסיכון חייב רופא מומחה להיות נוכח בחדר הלידה?. 

רופאים כרתו רחם של יולדת במהלך ניתוח קיסרי שבוצע בהליך חירום. האם מדובר ברשלנות רפואית בלידה? 

האם רשלנות בלידה הביאה ללידה של ילדה הסובלת משיתוק מוחין ואפילפסיה? האם הרופאים היו צריכים להעניק ליולדת טיפול אנטיביוטי או טיפול בסטרואידים? 

מהו ניזוק משני? האם גם הורים אשר ילדם נפגע בגין רשלנות בלידה זכאים לפיצויים בגין כאב וסבל וראש נזק לא ממוני? 

האם הרופאים התרשלו כלפי התובע והוריו בגין אי אבחון סיכוי לאירוע פרע כתפיים במהלך הלידה? 

יולדת הגיע לאשפוז במהלך הריון בבית החולים מקאסד. בשלב מסוים היא נמצאה בלידה פעילה וילדה ארבעה פגים. האם רשלנות רפואית בבית החולים גרמה לפטירתם של התינוקות לאחר זמן קצר? 

הורים מטפלים במסירות בבתם הנמצאת במצב צמח בגין רשלנות בניתוח קיסרי. האם הם זכאים לפיצויים מהמדינה מכוח החוק לתיקון דיני נזיקין אזרחיים... 

תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה לאחר ניתוח קיסרי הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב... 

לידת וואקום במקום לידה במהלך ניתוח קיסרי? האם מדובר ברשלנות רפואית בלידה? 

בית המשפט העליון דחה תביעה בגין רשלנות רפואית בלידת תאומים למרות שאחד התאומים נולד כאשר הוא סובל משיתוק מוחין... 

האם בית המשפט יקבל תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה, וזאת משום שהתובעים הוכיחו רשלנות מסוימת ולא נמצאה סיבה רפואית ברורה לשיתוק מוחין ממנו סובל התובע?