www.rashlanut-refuit.org

הגברת הסיכון לנזק, האם רשלנות רפואית?

הגברת הסיכון לנזק, האם רשלנות רפואית?

לא כל אחד מגיע לבית החולים ברגע הראשון בו הוא מרגיש כאב או עולה בליבו חשד להתערערות מצבו הבריאותי (לדוגמא, פעמים רבות אנו חשים בכאבי גב ולא אצים לקבוע פגישה אצל אורטופד). האם רופא המגביר את סיכוייו של החולה לסבול מנזק, למרות שהמטופל הגיע לבית החולים כאשר הוא כבר נמצא בקבוצת סיכון מסוימת (המחלה בגופו התפתחה), אשם ברשלנות רפואית כלפיו?


במילים אחרות - האם הגברת הסיכון להיווצרות הנזק מהווה רשלנות רפואית? סוגיה זו נידונה לא אחת בערכאות המשפטיות, ולמרות שכל מקרה נבחן לגופו (תרתי משמע), על פי רוב קובעים השופטים כי הרופא אחראי לנזק שנגרם לנפגע גם במקום בו הסכנה הייתה קיימת.


הלכה פסוקה בתחום הרשלנות הרפואית היא שהגברת הסיכון מהווה בסיס לקשר סיבתי. מקום שעקב רשלנות של הצוות הרפואי, הוגבר סיכון הצפוי לחולה שלא לצורך, ניתן להניח בבית המשפט כי הגברת הסיכון המיותרת היא שהסבה את הנזק. מן הפסיקה ידוע כי די גם בהגברה קלה של הסיכון, אך כאמור – כל מקרה נבחן באופן אמביוולנטי.

 

דוגמאות וסוגיית ה"אשם תורם"


לדוגמא, אישה מגיעה לבית החולים על מנת ללדת עובר יחסית גדול, וקיים סיכוי מסוים לאירוע פרע כתפיים. במידה והרופא המיילד לא יבחן את האפשרות של ביצוע הלידה בדרך של ניתוח קיסרי, קמה כנגדו עילה בגין רשלנות רפואית בלידה או רשלנות בהריון.


דוגמא נוספת – חולה מגיע לבית החולים כאשר הוא סובל מטרשת עורקים כליליים (מחלה המתפתחת במשך כמה שנים ומאופיינית בהיצרות עורקי הלב). החולה מלין באוזני מטפלו על כאבים בחזה ולחץ דם גבוה, והרופא מעניק לו טיפול על ידי משככי כאבים ומשחרר אותו. מדובר בחולה אשר היה בסיכון לסבול מהתקף לב, אך הטיפול הרשלני בבית החולים הגביר סיכון זה. אי לכך, הרופא בבית החולים ששחרר את המטופל ולא קבע כי עליו לעבור צנתור דחוף – אשם ברשלנות רפואית כלפיו.


שימו לב, ישנם מקרים בהם הסיכוי לסבול מן הנזק היה גדול אך לא מוחלט, ורשלנותו של הרופא הייתה פחותה מרשלנותו של המטופל. במצבים מסוג זה יכול בית המשפט לקבוע לחובתו של התובע אשם תורם ולגזור אותו מסכום הפיצויים שיפסק בעבורו.


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: טרשת נפוצה, הרדמה ספינלית, תסחיף אויר, חולים, INVASIVE DUCT CARCINOMA, סרטן הלבלב, מחלקה פנימית, מסתם ביולוגי,