www.rashlanut-refuit.org

האם רופא אשר דיווח לפי חוק כלי ירייה התנהל ברשלנות כלפי מטופל?

האם רופא אשר דיווח לפי חוק כלי ירייה התנהל ברשלנות כלפי מטופל?

סעיף 11א(ב)(1) לחוק כלי ירייה קובע כי חלה על רופא חובת דיווח כאשר הוא מטפל במטופל שנודע לו שהוא מחזיק נשק והוא סבור כי יש בכך משום סכנה למטופל ו/או לסביבתו. סעיף 12ב(א) לפקודת התעבורה קובע חובת דיווח דומה על רופא כאשר הוא מאבחן אצל מטופל מחלה והוא סבור כי נהיגתו של האחרון תסכן אותו ו/או את הציבור. במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט השלום בחיפה, אדם הגיש תביעה כנגד רופא בכך שהאחרון "דיווח" עליו לגורמים במשרד הפנים ובמכון לבטיחות בדרכים. כתוצאה מהדיווח, טען התובע, הוא פוטר מעבודתו ורישיון הנהיגה שלו נפגע.

 

 

יש להדגיש כי הרופא הנתבע הינו רופא כללי אשר התובע הגיע לביקור אצלו על מנת לזכות באישור לשם החזקת נשק. הרופא, אשר לא הכיר את התובע, בחן את תיקו הרפואי ומצא שם עדויות באשר למצב בריאותי בעייתי. אי לכך, הוא הפנה את התובע לבדיקות מעבדה. התובע הביע מורת רוח באשר לאי חתימה על הטופס באופן מיידי, והחל להשתלח ברופא. עם זאת, הרופא סירב לחתום על האישור הרפואי. התובע הלך לבצע את הבדיקות, וכאשר הוא חזר לרופא זה הבחין שאכן המטופל סובל מבעיות שונות.

 

אי לכך, הוא הפנה אותו פעם נוספת לבדיקות מעמיקות וספצפיות. כעת, חמתו של התובע בערה בו והוא החל להתנהג כלפי הרופא באלימות מילולית חריפה. יתרה מכך, בשלב מסוים הוא אף הגיש כנגד האחרון תלונה בקופת חולים בגין "דברים מוזרים שמתנהלים במרפאתו". התביעה דנן הוגשה בעקבות מכתבים שנשלחו על ידי הרופא למשרד הפנים (באשר לנשק) ולמכון לבטיחות בדרכים (באשר לנהיגה).

 

במכתבים אלה, הרופא תיאר את התנהגותו של המטופל בפניו והמליץ לשלוח את האחרון לפסיכיאטר (על מנת שזה יבחן האם הוא כשיר לשאת נשק ו/או לנהוג). כתוצאה מהמכתבים הנ"ל, התובע - אשר עבד באבטחה - איבד את מקום עבודתו ופוטר על אתר. בעקבות האירועים, התובע הגיש את התביעה דנן בגין רשלנות רפואית מבחינתו של הרופא. לדבריו, הרופא גרם לו לנזקים כלכליים עצומים ועל כן הוא זכאי לפיצוי בשל התנהגותו.

 

הבדיקות הפסיכיאטריות מוכיחות את חששות הרופא

 

בית המשפט בחן את נסיבות המקרה וקבע כי דין התביעה להידחות. בפסק הדין נקבע כי מכתביו של הרופא, נשלחו בהתאם להוראות החוקים הרלבנטיים, וכללו דיווחים מוצדקים. דהיינו, נקבע כי היה על האחרון לפעול כאמור. יודגש כי התובע אכן עבר בדיקה אצל פסיכולוג וזו איששה את חששותיו של הרופא באשר למצבו הרפואי הנפשי של התובע.

בפסק הדין נקבע כי ממצאי הבדיקות הפסיכולוגיות העלו כי מדובר בדיווחים מוצדקים.

 

זאת ועוד, הרופא לא המליץ לשלול את רישיון הנהיגה של התובע ו/או לקחת ממנו את נשקו. הודגש כי הנתבע רק "דיווח על הצורך בבדיקת התובע בפני פסיכיאטר בטרם חידוש הרישיונות". בית המשפט התייחס לכך שחוק כלי הירייה ו/או פקודת התעבורה קובעים מנגנוני הגנה וזהירות יתירה בכל הקשור לחידושים של רישיונות נהיגה ונשק.

 

האינטרס המקופל מאחורי מנגנונים אלה הינו ברור - יש לעשות הכל על מנת לשמור על ביטחונו ושלומו של הציבור. יודגש כי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים אכן הפנה את התובע לבדיקה פסיכיאטרית אשר תמכה בסברתו של הרופא. דהיינו, תביעת העין של הרופא הייתה חדה ונכונה, והתובע לא היה רשאי להגיש כנגד האחרון תביעת פיצויים מחמת רשלנות רפואית.

 

יש לציין כי התובע טען גם שהרופא לא פנה, כפי שהחוק קובע, למנהל הבריאות במשרד הבריאות. למעשה, הוא פנה ישירות למשרד הפנים האחראי על רישיונות הנשק. בית המשפט קבע כי נוכח הנסיבות שהוכחו והוצגו לעיל, לא הייתה בכך כדי הפרה של חוק כלי הירייה. הודגש כי יש להבחין במקרים כגון דא בין הפרה מהותית להפרה טכנית.
 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: פג, כירורגיה פלסטית, תסמונת אשרמן, הפרעות שינה, טיפול נמרץ לבבי, בדיקת IVP, סרטן השד, Cavernous Hemangioma,