www.rashlanut-refuit.org

תביעת רשלנות רפואית נדחתה בגין העדר קשר סיבתי

תביעת רשלנות רפואית נדחתה בגין העדר קשר סיבתי

ע"א 9719/10


תביעות בגין רשלנות רפואית אינן יכולות לזכות את הנפגע בפיצויים באם האחרון אינו מצליח להוכיח את קיומו של קשר סיבתי בין הרשלנות לבין הנזק. דהיינו, גם רשלנות רפואית איננה מקימה באופן מיידי זכות לפיצויים. להלן דוגמא לפסק דין אשר ניתן לאחרונה בבית המשפט העליון. במקרה זה, המערער הוכיח רשלנות רפואית, אך לא הוכיח את הקשר הסיבתי של הרשלנות לנזק. אי לכך, ערעורו נדחה.


בשנת 1983, בעת שהמערער היה בשירות מילואים, הוא אובחן כסובל מסוכרת מסוג 1 (סוכרת נעורים). מאז, המערער טופל באינסולין והוכר כנכה צה"ל. כשש שנים לאחר מכן, בשנת 1989, הופיעה אצל המערער פגיעה סוכרתית ברשתית העין. המערער קיבל טיפולי לייזר בשתי העיניים בעקבות הגילוי. חרף הטיפול הנ"ל, המערער איבד את הראיה בעין שמאל בשנת 1992. כשנה לאחר מכן המערער נותח לשיפור ראיה זו אצל הרופא המשיב. למחרת הניתוח התברר כי בעקבות איזון לא תקין של רמת הסוכר, המערער היה נתון במצב של "חמצת".


במשך ארבעה ימים לאחר מכן המערער היה מאושפז במחלקה הפנימית בבית החולים, ואז הוא הוחזר למחלקת עיניים. כעבור יומיים המערער השתחרר מבית החולים אך לדאבונו, לא רק שהראיה בעינו השמאלית לא השתפרה, אלא שהוא איבד את הראיה גם בעין ימין. ועדה רפואית מטעם משרד הביטחון קבעה באוקטובר 1994 כי המערער סובל מנכות בשיעור 100% בגין אובדן כושר הראיה בשתי העיניים.

 

האם הנזקים נגרמו בשל החמצת?


המערער טען כי הנזקים אשר נגרמו לו היו תוצאה של רשלנות רפואית וזאת משום שהרופאים לא איזנו את רמת האינסולין שלו בטרם הוא נותח בשנת 1993. לטענתו, העדר האיזון גרם לחמצת אשר גרמה בסופו של היום לאובדן כושר הראיה בעין ימין. בית המשפט המחוזי מצא רשלנות בפעולותיהם של הרופאים אשר טיפלו במערער בשנת 1993.

 


נקבע כי הרופאים אכן לא איזנו כראוי את ערכי הסוכר בדמו של המערער ואי לכך נגרמה ה"חמצת". עם זאת, נקבע כי לא הוכח קשר סיבתי בין רשלנות זו לבין נזקיו של התובע. בית המשפט קבע כי דין התביעה להידחות ובפסק הדין השופטים התייחסו לפגמים שנפלו בחוות דעת רפואית מטעם המערער.


ראשית, נטען כי חוות הדעת לא התייחסה להתדרדרות במצב הבריאותי של העין החל מאבחון הפגיעה הסוכרתית ברשתית ועד לניתוח והתפתחות החמצת. כמו כן, השופטים קבעו כי היה קיים קושי בביסוס קשר בין חמצת לבין פגיעה ברשתית. בית המשפט העדיף, בשתי הסוגיות הנ"ל, את חוות דעתו של המומחה מטעם המשיב. על פי חוות דעת זאת, רמת הסוכר של המערער אוזנה "באופן גרוע במשך שנים", בין השאר בשל הזנחתה על ידי המערער. כמו כן, נטען כי כבר משנת 1989 המערער החל לקבל טיפול בשתי העיניים. דהיינו, כבר אז היו בעיות שונות בעין הימנית וייתכן כי אובדן הראיה בעין זה הייתה תולדה של בעיות אלה ולא של החמצת והניתוח.


לסיכום, על רקע נתונים אלה, והיות וגם המומחה מטעם המערער הודה כי עין ימין הייתה חולה עובר לניתוח, נקבע בפסק הדין כי לא ניתן לקבל את טענות התובע לכך ש"רשלנות המשיבים אשר גרמה לחמצת הגבירה את הסיכון של התובע לאבד את הראיה בעין הימנית". למעשה, נקבע כי הייתה זו דווקא ה"ריטונופתיה" בה לקה התובע שלא באשמת המשיבים.
 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

רשלנות רפואית? האם רופא תורן אשר הגיע לביתה של מטופלת ושגה באבחון הבדיקה, העניק טיפול רשלני? האם מותה של המטופלת, יום לאחר מכן בבית החולים, מטיל את האחריות על כתפיו של הרופא התורן? קראו עוד... 

רשלנות רפואית - האם הטיפול הרשלני בחדר המיון במטופלת הסובלת מדלקת בקרום המוח, הביא בסוף למותה של המנוחה? קראו עוד... 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

האם האבחון המאוחר של הגידול בראשה של התובעת, נבע גם בעקבות רשלנותה של המטופלת? קראו עוד... 

האם קיים קשר סיבתי, רפואי ומשפטי, בין הפסקות הנשימה מהן סבל התינוק לאחר לידתו, לבין התנהלות הרופאים? האם - כטענת הרופאים - התינוק סבל מפגם מולד והפסקות הנשימה היו סימפטום ותו לא... 

הטיפול בחולה נעשה בשני בתי חולים, מי יישא באחריות לרשלנות הרפואית? 

מחלות אוטואימוניות נובעות מכך שמערכת החיסון תוקפת רקמות בריאות. מחלות מסוג זה לא קלות לאבחון, ולאחר האבחנה מתחיל טיפול מורכב הכולל שילוב של תרופות שונות.  

דלקת קרום המוח היא מחלה קטלנית, שעלולה לגרום לנזק מוחי ואף למוות, אם לא מאבחנים ומטפלים בה תוך זמן קצר. תביעת רשלנות רפואית תוגש במקרים שבהם נגרם למטופל נזק משמעותי עקב אבחון או טיפול לא סביר.  

צהבת היא תופעה שנגרמת בשל שקיעת פיגמנט הבילירובין בלחמיות ובעור. מדובר בתופעה מדבקת ואחת מדרכי ההדבקה היא בעת לידה כאשר האם היא נשאית הנגיף או עקב שימוש במזרק מזוהם.  

מחלת אסתמה עלולה לגרום להתקפי שיעול ומחנק, לקוצר נשימה ולמועקה בחזה. התקפים שאינם מטופלים בזמן עלולים לגרום לנזקים ארוכי טווח ובמקרים חמורים עלולים להוביל למוות. 

בית המשפט דחה תביעה בגין רשלנות רפואית לאחר אובדן ראיה וזאת בשל העדר קשר סיבתי... 

קשר סיבתי בין אי אזהרה בדבר סיכון לחלות בסרטן לבין נזק בעקבות רשלנות רפואית 

מומחה זה ציין כי באם הזמן מרגע הופעת הכאבים עולה על 6 שעות - הפגיעה באשך הנה בלתי הפיכה... 

האם במקום בו הייתה רשלנות רפואית אך לא נגרם נזק, קיימת עילה להגשת תביעה כנגד הרופא? 



תגיות: הפסדי שכר,