גישור בתביעות בגין רשלנות רפואית
גישור הינה דרך באמצעותה ניתן ליישב סכסוכים בין צדדים על ידי הסכמה הדדית. מדובר בהליך וונלטרי המערב צד שלישי ניטראלי, שתפקידו לסייע לצדדים למצוא פיתרון מוסכם לסכסוך באמצעות ניהול משא ומתן ישיר ביניהם. הניסיון מלמד כי הליכי גישור משמשים לא אחת כפלטפורמה עבור בעלי הדין להביע דעותיהם ולהציע שלל פיתרונות יצירתיים אשר יביאו לסיום הסכסוך במינימום חיכוכים. כמו כן, הסדרי גישור מאפשרים קיצור הליכים והימנעות מהתכתשות ארוכה ומתישה בערכאות המשפטיות.
מדי שנה מוגשת בישראל אלפי תביעות בגין רשלנות רפואית. תביעות אלו הינן תביעות נזיקין מורכבות המשלבות בין המשפט לרפואה. אדם אשר נפגע בגין רשלנות רפואית צריך להוכיח שורה של היבטים בנוגע לטענותיו כגון קשר סיבתי, רשלנות בפועל, נזק וכדומה. גם מבחינת הנתבע הסוגיה קשה ואיננה פשוטה. הנתבע נדרש להוכיח כי הוא פעל כרופא סביר ומילא אחר מחויבותיו כרופא ומטפל במאת האחוזים. לעיתים, תקלות קטנות כגון הסכמה מדעת שלא הושגה במלואה, או חוסר בתיעוד רפואי, עלולים להביא לקבלת תביעה בגין רשלנות רפואית, גם כאשר הרשלנות איננה מובהקת. אי לכך, פעמים רבות כדאי לצדדים לבחון אפשרות לפנות להליכי גישור במקרים אלו.
מהו הליך גישור?
סעיף 79ג(א) לחוק בתי המשפט, התשמ"ד-1984 קובע כי גישור הינו הליך בו מגשר נועד עם בעלי הדין ומביא אותם לכדי הסכמה ליישוב הסכסוך ביניהם, וזאת מבלי שיש בידיו את הסמכות להכריע. הצדדים יכולים לפנות לגישור בעקבות יוזמה משותפת, או לאחר הפנייתם לגישור ביוזמת בית המשפט. סעיף 79ג(ב) לחוק קובע כי בית המשפט רשאי להעביר תובענה לגישור בהסכמת בעלי הדין. כמו כן, בסמכותו של בית המשפט לעכב את ההליכים בין הצדדים, לתקופה אשר ייקבע, וכן הוא רשאי להאריך תקופה זו.
סמכויותיו של המגשר שונות מסמכויותיו של שופט בהליך משפטי. לדוגמא, הוא פטור מחובת שמיעת הצדדים ביחד והוא רשאי לשמוע כל צד בנפרד. כמו כן, הוא רשאי להיפגש עם הצדדים, ביחד עם לחוד, גם ללא עורכי דינם. בסעיף 79ג(ד) באה לידי ביטוי ההפרדה בין הליכי גישור להליכים משפטיים. דברים אשר נמסרים על ידי הצדדים במסגרת הליכי גישור אינם משמשים כראייה במשפט אזרחי. מטרת סעיף זה הינה לסייע להליכי הגישור להצליח וזאת כאשר בעלי הדין יודעים שדברים שנאמרים על ידם בגישור מוגנים מפני ניסיון לעשות בהם שימוש כנגדם.
סיומו של הליך גישור מוצלח מגיע לכדי שלמות בהסדר גישור בין הצדדים. המגשר מודיע לבית המשפט על השגת הסדר הגישור בין הצדדים, ובית המשפט רשאי לתת להסדר תוקף של פסק דין. מרגע זה ואילך, הסדר הגישור הינו כפסק דין חלוט וערעור עליו יונח לפתחה של הערכאה אשר אישרה אותו.