כתב אישום בגין רשלנות מוהל בעקבות ביצוע ברית מילה ללא הסמכה
ת"פ 47457-01-12
אחד החששות הגדולים ביותר של הורים יהודים הינו הפחד מפני רשלנות בברית מילה. חשוב להדגיש כי ברובם המוחלט של המקרים הברית עוברת ללא בעיות ומדי שנה נערכות בישראל עשרות אלפי בריתות. עם זאת, בשל המסוכנות הנובעת באופן טבעי מההליך, המבוצע על פי רוב על ידי רבנים שאינם רופאים, מדינת ישראל מקפידה על מתן הסמכות רשמיות לעוסקים במלאכה עתיקה זו. להלן דוגמא למקרה בו הוגש כתב אישום כנגד מוהל בגין רשלנות בברית מילה. נטען כי המוהל ביצע את הברית ללא הסמכה, וזאת ביחד עם תלמידו שאף הוא טרם הוסמך.
הנאשמים עתרו למחיקת כתב האישום מחמת הגנה מן הצדק. בית המשפט דחה את טענותיהם וקבע כי יש להעמידם לדין. להלן עובדות המקרה (כפי שהן עלו מכתב האישום). מוהל (אחר) התקשר עם זוג הורים מאשדוד לצורך עריכת ברית המילה לבנם. ביום האירוע, המוהל המוסכם לא היה יכול להגיע והוא שלח במקומו מוהל אחר (הנאשם) אשר היה בעבר מוהל מוסמך אך לא חידש את תעודת ההסמכה שלו. מדובר בתעודה אשר תוקפה פג בשנת 2009. המוהל הלא מוסמך הגיע לברית ביחד עם תלמידו, אשר היה אף הוא נטול הסמכה וללא ניסיון מעשי בעריכת בריתות.
על פי כתב האישום, התלמיד ביצע את הברית בפיקוחו של המוהל, ורק לאחר שהחיתוך ארך זמן רב והתינוק החל לדמם מאד, המוהל הותיק התערב וסיים את המלאכה. ההורים המודאגים הבחינו לאחר זמן מה כי הדימום לא פוסק והתינוק התקשה להטיל את מימיו. אי לכך, הילד הובהל לקבלת טיפול רפואי.
המדינה: "סכנה לנזק בלתי הפיך לתינוק, ואף סכנת חיים"
המדינה טענה בכתב האישום כי הנאשמים נטלו על עצמם אחריות לערוך ברית מילה לתינוק שזה עתה נולד, כאשר הם אינם מוסמכים וללא שהייתה להם מיומנות סבירה לבצע זאת. כמו כן, נטען כי הברית בוצעה בפזיזות וברשלנות. המדינה הדגישה כי הברית הייתה יכולה לגרום לתינוק לנזק בלתי הפיך ואף לתוצאות קשות מכך (ודי לחכימא ברמיזה).
עוד מאמרים בנושא:
רשלנות רפואית בביצוע ברית מילה
ב"כ התלמיד טען כי לא הייתה למדינה עילה להגיש כנגד מרשו כתב אישום וזאת משום שעבירת מעשה נמהר ורשלני מתייחסת לטיפול כירורגי או רפואי, ולא לברית מילה. כמו כן, נטען כי בנסיבות דומות של ברית מילה ללא הסמכה לא הוגשו כנגד מוהלים כתבי אישום. המדינה השיבה כי לא היה בטענות מקדמיות אלה כדי להביא לביטולו של כתב האישום. נטען כי היות וברית מילה מבוצעת במכשירים חדים, והיות והיא הליך פולשני, אין ספק כי רשלנות בביצועה עלולה לגרום לנזקים ואף לסכנת חיי אדם של ממש. אי לכך, נטען כי עסקינן בהליך רפואי וכירורגי לכל דבר ועניין. בנוגע לאכיפה הבררנית, המדינה הפנתה את בית המשפט לכתבי אישום אחרים אשר הוגשו בנסיבות דומות.
בית המשפט קיבל את טענות המדינה וקבע כי המוהל ותלמידו יעמדו לדין פלילי. הודגש כי אמנם לא ניתן לקבוע שברית מילה הינה "טיפול רפואי", אך אין ספק שניתן להכניסה בגדר "טיפול כירורגי". עם זאת, השופטת, גילת שלו, ביקשה מהמדינה למקד את טענותיה כנגד הנאשמים. האם מדובר ברשלנות בגין ביצוע ברית מילה ללא הסמכה, או שמא עסקינן ברשלנות בנוגע לאופן ביצוע הברית. טענות ההגנה מן הצדק נדחו אף הם. בהחלטת בית המשפט הודגש כי הנאשמים לא השכילו להציג מקרים בהם המדינה בחרה שלא להגיש כתבי אישום כנגד מוהלים שביצעו עבירות כגון דא.