פרע כתפיים, מתי תוגש תביעת רשלנות רפואית?
פרע כתפיים הוא מצב חירום בזמן לידה, שלא ניתן לחיזוי, שבו לאחר יציאת הראש מהרחם נתקעת הכתף של העובר. מצב זה עלול לסכן מאוד את חיי העובר, ולכן נדרשות מניפולציות כדי לחלץ אותו במהירות האפשרית.
המניפולציות שבהן יכול הצוות הרפואי לנקוט הן: משיכת רגלי היולדת למעלה, סיבוב העובר לצורך אפשרות של דחיפה של אחת הכתפיים, ואף במקרים מסוימים יש צורך לדחוף את הראש בחזרה לרחם או לבצע ניתוח קיסרי בהול.
רשלנות רפואית בפרע כתפיים
רשלנות רפואית בפרע כתפיים יכולה לבוא לידי ביטוי במקרים שבהם התברר כי הצוות הרפואי לא פעל כראוי ובהתאם לפרוטוקולים הרפואיים, וכתוצאה מכך היילוד או האם סובלים מנזקים רפואיים. כמו למשל, במקרה שבו נעשה שימוש בכוח רב מדי כדי לחלץ את העובר, או כאשר לא בוצעו כל המניפולציות המקובלות כדי לחלצו במהירות האפשרית, וכתוצאה מכך נגרם נזק משמעותי.
הנזק כתוצאה סיבוך בלידה של פרע כתפיים יכול להיות שברים בעצם הבריח ובזרועות של היילוד, פגיעה במקלעת העצבים בזרוע המכונה תסמונת ארב, ואף עיכוב בחילוץ עשוי לגרום לעובר למצוקה ולתשניק העלול לגרום נזק נוירולוגי חמור.
כדי להגיש תביעת רשלנות רפואית בפרע כתפיים, יש לפנות למומחה רפואי, אשר יעריך בחוות דעת רפואית כי הנזק שנגרם ליילוד או לאמו נגרם כתוצאה מהתנהלות לקויה של הצוות הרפואי, וכי קיים קשר סיבתי בין השניים. כך למשל המומחה יכול להעריך אם ניתן היה למנוע את התרחשות הסיבוך, האם ניתן היה לבצע חיתוך חיץ הנקבים כדי להקל על החילוץ וכדומה.
במקביל יש לפנות לעורך דין לענייני נזיקין העוסק בהגשת תביעות בגין רשלנות רפואית בלידה, והוא יעריך על סמך ניסיונו והבנתו המקצועית, אם ישנה עילה להגשת תביעה והאם בית המשפט יפסוק לטובת התובעים פיצויים בגין הנזק.
תביעה בגין אי בחינת גודל עובר ולידת פרע כתפיים
האם בית החולים התרשל בניהול לידה ועל כן נגרמו נזקים ליילוד שהובילו ללידתו בעוולה? תביעה העוסקת בעניין רשלנות רפואית בלידה, הוגשה על ידי התובע ואמו.
על פי עובדות התביעה, האם הגיעה לבית החולים בשבוע ה-35 להריונה, ולטענתה היה על בית החולים לפעול בזהירות יתרה שכן הרופאים היו אמורים לדעת, בעקבות מהלך ההיריון, שמדובר במקרה של היריון בסיכון. אי לכך, לטענת האם ובנה, הבחירה שקיבלו המיילדות בבית החולים, לבצע את הלידה כלידה וגינאלית הייתה מקור הרשלנות הרפואית.
האם הייתה חובה להיערך ללידה עם פרע כתפיים?
האם הייתה חובה להיערך ללידה עם סיכון מוגבר לפרע כתפיים, ועל כן לשקול לידה על ידי רופא בכיר או בדרך של ניתוח קיסרי? כדי להכריע האם שיקול הדעת של בית החולים להפנות את היולדת ללידה רגילה היה סביר, ניסה בית המשפט להתחקות אחר נתוני היולדת ולבחון האם היה בהם כדי לשייך אותה לקבוצת סיכון. כמו כן, בית המשפט נדרש לבחון האם היה צורך להביא שיקולים אלו בחשבון בעת קבלת ההחלטה לביצוע לידה רגילה.
המומחה הרפואי מטעם היולדת טען בחוות דעתו כי המקרה הנדון היה בעל סיכוי גדול לפרע כתפיים בשל משקלו של העובר, אשר הוגדר כמקרוזומי. כמו כן, המומחה סבר כי על הרופאים היה להתייחס למשקלו של היילוד בלידה הקודמת של האם, למשקלה של האם לפני ההיריון ובעת הלידה, לחשש שעלה בנוגע לסוכרת הריונית ולאי ביצוע העמסת סוכר נוספת למרות שהומלץ על כך.
מקרים של פרע כתפיים מאופיינים על פי רוב בעוברים גדולים מהרגיל, ועל כן היה על בית המשפט לבחון רשאית את גודלו של העובר בטרם נולד. במקרה זה, הערכות המשקל הצביעו על סטייה ניכרת כלפי מעלה ועל כן כבר במהלך ההיריון הוגדרה מקרוזומיה. על פי חוות דעתו של המומחה הרפואי, בהתאם לבדיקות שנערכו לאם לפני הלידה, הערכת משקל בחדר הלידה הייתה אמורה להצביע על משקל של 3640 גרם.
מהם הגורמים לאירוע פרע כתפיים בלידה?
בין הצדדים לא הייתה מחלוקת לכך שסוכרת הריונית מעלה באופן משמעותי את הסיכוי להתרחשות פרע כתפיים, הן בשל הנטייה למשקל גדול של העובר והן בשל הסכנה להגדלת היחס בין היקף חגורת הכתפיים של העובר לבין היקף הראש.
בלידה נשוא התובענה נמצא בבית המשפט כי הרופאים אכן אבחנו במהלך ההיריון ריבוי מי שפיר אשר העלו חשש לקיומה של סוכרת. אי לכך, האם הופנתה לביצוע בדיקת העמסת סוכר מלאה, אשר לא הספיקה לבצעה בשל הלידה המוקדמת.
בית המשפט בחן את השיקולים שנשקלו עובר להפניית האם לחדר הלידה, על פי ניתוח גיליון הלידות. בגיליון צוין כי האם הוסיפה למשקלה כ-15 ק"ג במהלך ההיריון ומדובר בהריונה השני. כמו כן, תחת סעיף ההערות לא נרשם דבר ולא הייתה כל התייחסות לגודלו של העובר או להפניית האם לבדיקת העמסת סוכר עקב חשש לסוכרת הריונית.
בסופו של דבר נקבע כי בית החולים התייחס למשקלו של העובר על פי הערכת המשקל האחרונה שבוצעה מבלי להתחשב בטווח הטעות האפשרית. אי לכך, מדובר במקרה של רשלנות רפואית מצד בית החולים ועליו לפצות את התובע בגין הנזקים שנגרמו לו בלידתו, ועקב הולדתו בעוולה.