www.rashlanut-refuit.org

האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה - לא כל מום הוא רשלנות בהריון

האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה - לא כל מום הוא רשלנות בהריון

מדי שנה מוגשת לפתחן של הערכאות המשפטיות בישראל תביעות רבות בגין רשלנות רפואית בלידה או בהריון. תביעות אלו עוסקות פעמים רבות במומים מולדים בדרגות שונות. לעיתים, נטען כי הרופאים היו צריכים, בהתחשב בבדיקות האפשריות, לאבחן את המומים כבר במהלך ההריון. רשלנות במעקב ההריון עלולה, לדעת התובעים בהליכים אלו, לגרום לעוגמת נפש רבה וכן להוצאות רפואיות ניכרות.

 

עוד פסקי דין בנושא:
אשה שנכנסה להריון עם התקן תוך רחמי, הגישה תביעה בגין רשלנות רפואית בהריון
רשלנות בהריון והתיישנות בעקבות פסק דין המר - החלטה של השופטת דורנר
לידה מוקדמת לאחר הריון עם התקן תוך רחמי - האם רשלנות רפואית?
תביעת רשלנות בהריון לאחר אי הפניה לדיקור מי שפיר למרות כליות עובר גדולות
האם אי הגדרת הריון עם התקן תוך רחמי בתור הריון בסיכון גבוה עלה כדי רשלנות?

 

האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה הגיש לאחרונה מסמך עמדה לבית המשפט העליון ובו נטען כי לא כל מום מולד יכול לשמש כעילה לתביעת רשלנות רפואית בהריון או בלידה. כאמור, פעמים רבות, מומים בעובר אשר אינם מתגלים במהלך ההריון, וכתוצאה מכך נולד תינוק הסובל מפגמים שונים, מהווה בסיס לתביעה כנגד הצוות הרפואי (הרופאים, הטכנאים, האחיות והיועצים הגנטיים). המסמך הנ"ל מנסה באופן מסוים להציג עמדה נגדית לתופעה זו. מדובר בדיון בבית המשפט העליון אשר עוסק בארבע תביעות שונות בגין רשלנות אשר הוגשו על ידי הורים שילדיהם נולדו נכים הסובלים ממומים מולדים. הההסתדרות הרפואית, הנתבעת במקרה זה, הגישה בקשה לבית המשפט להציג בפניו את עמדתו של האיגוד.

 

המסמך מחלק את המומים לשלוש דרגות. הדרגה הראשונה – מומי מגבלה קלה בתפקוד. לדעת האיגוד, דרגה זו אינה מצדיקה תביעה בגין הולדה בעוולה (טוב לי מותי בחיי – תביעה במסגרתה טוענים התובעים שההריון היה מופסק במידה והמום היה מתגלה). מומים בדרגה נמוכה זו נחשבים, לשיטת האיגוד, כמומים אשר אינם משפיעים על איכות חיי הפרט באופן משמעותי ואינם פוגעים ביכולתו של הילד לחיות חיים נורמטיביים ועצמאיים. על פי שיטתו של האיגוד, הרופא צריך להביא את הדבר לידיעת ההורים מבעוד מועד, אך גם אם הדברים לא נעשו – ואף מחמת רשלנות – האיגוד מבקש כי הם לא יוכרו כמומים המצדיקים תביעת הולדה בעוולה.


גניקולוג בכיר אשר התייחס לדברים אמר לאתר "הארץ" כי מדובר מגישה של האיגוד אשר נובעת מהתפיסה שהורים לא היו מפסיקים הריון בגין מום קטן שניתן לחיות עימו. לטענתו, ערך קדושת החיים צריך להיות חזק ולגבור על הפסקת הריון בגין מומים קלים אלו.

 

עוד מאמרים בנושא:
מצוקה עוברית בהריון עקב רשלנות רפואית באבחון, כיצד ניתן לקבל פיצויים?
רשלנות רפואית במתן גלולות למניעת הריון, מתי תוגש תביעה?
הריון מחוץ לרחם רשלנות רפואית, מתי תוגש תביעה?
תסמונת איקס שביר, רשלנות רפואית באבחון במהלך ההריון
חיבור למוניטור בהריון, באילו מקרים תוגש תביעת רשלנות רפואית?

 

דרגת המומים השנייה הוגדרה במסמך כמומים המסבים מגבלה בינונית בתפקוד. מומים אלו, אשר דרגת חומרתם אינה מצדיקה סיוע עזרה ג' לכל החיים, כוללים מומים כגון מומים בלב. מצד אחד, מדובר במום קשה אשר יפגע באורח חייו של הילד ברמה כזו או אחרת. עם זאת, מום זה אינו פגם המונע מהילד לגדול ולהצליח. לדעת האיגוד, מומים בדרגה השנייה יכולים לשמש כעילה לתביעת הולדה בעוולה רק כאשר מדובר במום בדרגה חמורה ביותר.


הדרגה השלישית כוללת מומים המסבים מגבלה קשה בתפקוד. במסגרת מומים אלו ניתן למנות תסמונת דאון, פיגור שכלי, שיתוק בגפיים, עיוורון, חוסר בידיים, תסמונות גנטיות וכדומה. מומים אלו מהווים עילה ברורה להגשת תביעה בגין הולדה בעוולה. שישה מהגניקולוגים הבכירים ביותר בישראל חתומים על המסמך הנ"ל.

 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת עברה גרידה, אשר בוצעה על-ידי הנתבע. מיד לאחר הגרידה התקין הנתבע בגוף התובעת התקן תוך רחמי. כעבור מספר ימים החל בגוף התובעת דימום חזק בעקבות נקב ברחם. לצערה, נאלצו הרופאים לכרות את רחמה... 

התובע נולד עם חוסר מולד באמה הימנית. בסקירת הריון שבוצעה לאם התובע במהלך הריונה עמו לא זוהה המום אצל התובע.  

בדיקת אולטראסאונד ואבחון רשלני - התובעת הרתה באמצעות הפריית מבחנה. היה זה הריון ראשון לאחר טיפולי פוריות שנמשכו כשלוש שנים. מהלך ההריון היה תקין, והיא נרשמה ללידה במרכז הרפואי "שערי צדק". 

בשבוע 21.5 להיריון, במסגרת בדיקת אולטרא סאונד לסקירת מערכות נצפה קיצור משמעותי באורך העצמות הארוכות של הגפיים ביחס לשאר איברי העובר.  

התובעת נולדה עם מום מולד בעיניה וכשהיא עיוורת. בכתב התביעה טענו התובעים לרשלנות של הנתבעים באי גילוי מומה של התובעת. 

מספר ימים ימים לאחר הלידה הבחינה האם כי עינה השמאלית של ביתה סגורה. הבדיקות הצביעו כי התינוקת סובלת ממיקרופטלמיה בעין שמאל ומהתפתחות בלתי תקינה של הרשתית.  

הידבקות לאחר לידה וזיהום, רשלנות רפואית - המערערת נולדה בשנת 1957 בבית החולים אלישע. כעבור שישה ימים הוחזרה לביתה. מספר ימים לאחר מכן נתגלתה אצלה תופעה של הקאות ואיבוד נוזלים.  

רופאי קופת החולים גרמו להפסקת הריונה של התובעת ללא הצדקה. 

התובעים הינם הוריה של תינוקת אשר נולדה טרם זמנה, כאשר אמה, התובעת הראשונה, הייתה בחודש השישי להריונה. 

הרופאים לא השכילו לאבחן את המום המולד במערכת השתן ממנו סובל התובע. אי לכך, הוגשה כנגדם תביעה בגין רשלנות רפואית שעילתה הולדה בעוולה... 

התובעת עברה טיפולי פוריות במהלך שש שנים ונשלחה לטיפול הפריה חוץ גופית בהיותה בת 41. האם מדובר ברשלנות? 

האם עברה במהלך ההריון 6 בדיקות אולטרסאונד שנמצאו תקינות, עם זאת בתה נולדה עם מום של חוסר בארבע אצבעות בכף ידה הימנית. 

אם כבדת משקל נשלחה לביצוע סריקת מערכות במכון מור. הבדיקה יצאה תקינה, אך התינוקת נולדה עם מום גדול בעמוד השדרה, הגורם לה סבל רב לאורך כל חייה. 

ההורים הגישו תביעה בגין רשלנות בלידה, בטענה כי הרופא נדרש לבצע ניתוח קיסרי, במקום לידה טבעית. 

הורים לקטין שנפטר בגיל שלוש שנים, תבעו את בית החולים, בגין ניהול רשלני של הלידה. הקטין שסבל מהאטות בדופק, בעת הלידה, נולד ללא נשימה, ובשל תשניק סב לידתי, הוא נותר עם שיתוק מוחין ונכות בשיעור 100%. 

התינוק להורים שהם קרובי משפחה נולד עם תסמונת Bardet Biedl, לאחר כעשרים שנה, הגישו ההורים תביעת רשלנות רפואית, בגין נזק גוף שנגרמו לבנם בשל הולדתו בעוולה. 

ילדה שנולדה עם מומים רבים, נפטרה בגיל 10, ההורים תובעים את בית החולים בגין רשלנות בהריון ובלידה. 

למרות שבית המשפט העליון ביטל את עילת התביעה בגין חיים בעוולה, בית המשפט המחוזי קיבל תביעה שזוהי עילתה... 

רופא לא אבחן תסמונת גנטית במהלך ההריון. האם מדובר ברשלנות רפואית או שמא הפסקת הריון מאוחרת לא הייתה מאושרת בלאו הכי? 

האם אי גילוי תסמונת דאון במהלך מעקב הריון עלה כדי רשלנות רפואית? האם האישה הייתה צריכה להיות מופנית לבדיקת מי שפיר? 



תגיות: אוביטרל,