www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית – אובדן סיכויי החלמה

רשלנות רפואית – אובדן סיכויי החלמה

דוקטרינת "אובדן סיכויי החלמה" הינה מהלך משפטי ייחודי לתביעות בגין נזקים בעקבות רשלנות רפואית. לפי הגישה הידועה בפסיקה, עצם אובדן סיכויי ההחלמה אמור להיחשב כנזק בר פיצוי. הסיכויים שהיו לניזוק להחלים מפגיעתו או ממחלתו כמוהם כ"נכס" שהיה בידיו, ואשר נשלל ממנו עקב התרשלות המזיק. הפיצוי הניתן במקרים אלו, שנועד לשקף את שוויו של "נכס" זה, מחושב כמכפלת הנזק הממשי שסבל התובע בהסתברות שהוא היה מחלים ממנו בעקבות הטיפול.

במשפט האזרחי, עומד נטל ההוכחה על רף של 51%, במידה התובע הצליח להוכיח מעל לרמה זו את צדקת טענותיו, הוא זכאי לסכום הפיצויים המלא. עם זאת, במידה ולא השכיל התובע להרים את הרף הנדרש, אין הוא זכאי לפיצויים כלל.

בתחום הרשלנות הרפואית, ישנם מקרים בהם אדם מגיש תביעה בגין רשלנות רפואית, כאשר במידה והיה זוכה לטיפול המתאים או בזמן הנכון, היו עומדים סיכויי הצלחתו של הטיפול העדיף על סיכויים הנמוכים מ-51%, זאת כפי שיוסבר בהמשך.

 

פרשת פאתח והתפתחות הפסיקה

מגמה זו בפסיקה החלה בפרשת "פאתח" אשר בה בוצע ניתוח שנכשל בחולה לאחר אבחון מאוחר (עקב רשלנות) של גידול בעצם הפנים. בית המשפט קבע כי סיכויי החלמתו של פאתח במידה והיה נערך הניתוח בזמן המתאים, עמדו על 30% בלבד.

הנתבעים (קופת חולים כללית) טענו כי 30% אינם נטל ההוכחה הדרוש ולכן יש לדחות התביעה על הסף. בית המשפט קבע בפסיקתו כי אובדן סיכויי ההחלמה של פתאח חייבים לפצותו בסכום מסוים. הנוסחא שנקבעה לצורך חישוב זה נוסחה באופן שבו הפיצויים יהיו ביחס למכפלת סיכויי ההחלמה בנזק. אי לכך, קיבל פאתח פיצויים בגובה 30% מהנזק בשל סיכויי ההחלמה שאבדו.

 

חישובי סיכויי ההחלמה, במידה והמטופל מת

 


דוגמא נוספת לכך הינה פסיקת מור אשר בה דן בית המשפט האם מגיעים פיצויים למשפחתה של מנוחה אשר מחלת סרטן צוואר הרחם הביאה למותה. בית המשפט העריך כי עקב הטיפול הרפואי הרשלני, ירדו סיכויי החלמתה מ-80% ל-60%. מכיוון שמדובר במקרה בו מצאה התובעת את מותה עקב הטיפול הרשלני, בדק בית המשפט את סיכויי התמותה בגין הרשלנות הרפואית.

 

לפני הרשלנות, סיכויי התמותה עמדו על 20% ואילו לאחריה על 40%. מכיוון שהמנוחה באמת מתה כתוצאה מהמחלה, והיא משתייכת ל-40% שימצאו את מותם עקב המחלה נשוא התובענה, קבע בית המשפט כי יש להעריך את פיצוייה בגובה 50% (20% סיכויים מלכתחילה).

לסיכום,

 

יפים דבריו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרון ברק, לתאר את הגישה המשפטית הנ"ל:

 

"הכלל הרגיל בדיני הנזיקין הוא כי על התובע להוכיח את הקשר הסיבתי בין התנהגותו העוולתית של הנתבע (במונחי עוולת הרשלנות – ההתרשלות) כלפיו והנזק, וזאת לפי מאזן ההסתברות. עמד בנטל – יפוצה על מלוא הנזק; גם אם יוכיח התנהגות עוולתית ונזק ולא עלה בידו להוכיח, לפי מאזן ההסתברות, את הקשר הסיבתי – לא יזכה בשום פיצוי. עם זאת, בכמה הקשרים שללה הפסיקה בישראל גישה של "הכל או לא כלום" בנזיקין, והעדיפה מתן פיצוי חלקי בדרך הסתברותית או בדרך של אומדנא".

                                                                                                
דוקטרינת אובדן סיכויי החלמה, אם כן, הינה גישה פסיקתית בה בית המשפט מכיר בנזק אשר נגרם לתובע, גם אם לא הצליח להוכיח את טענותיו מעבר לרף 51%, או במידה והיה מתבצע ההליך הרפואי כיאות, סיכוייו להחלים לא היו עומדים על למעלה מ-51%.

במקרים אלו, יגזרו הפיצויים המגיעים לו במידה והוכיח את טענותיו, ויקבעו בשיעור של אומדן סיכויי ההחלמה ש"נגזלו" ממנו. יצוין כי במידה והוכיח התובע כי סיכויי החלמתו היו גבוהים מ-51% לו היו מבצעים הרופאים עבודתם נאמנה, יהיה האחרון זכאי למלוא הסכום ולא לסכום בשיעור סיכויי ההחלמה.

עם זאת, יש להבחין בין 5% סיכויי החלמה שאבדו לבין 35%. פסיקות בית המשפט וקבלת ההחלטה להפעיל דוקטרינת אבדן סיכויי החלמה הינם אמביוולנטיים וכל מקרה נבדק לגופו של עניין.

 


 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום
מחלת הסרטן - רשלנות רפואית באבחון וטיפול בסרטן

רשלנות רפואית בסרטן - כיצד יש להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית באיחור באבחון גידול? קראו עוד באתר "רשלנות רפואית" תמצאו פסקי דין, מאמרים, פנייות לעורכי דין ללא התחייבות... 

אבחון לקוי או טעות בפענוח תוצאות בדיקת מאמץ עלולים לשמש עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית, זאת כאשר נגרם לנבדק נזק כתוצאה מהתנהלות לא סבירה של הרופא המטפל. 

חוק הגזזת נחקק על מנת להעניק פיצוי לפנים משורת הדין לחולי גזזת אשר עברו הקרנות על ידי המדינה.. האם התפתחות סרטן הינו רשלנות רפואית?. 

התובע סובל מנזקים נוירולוגים בגין ניתוח רשלני על ידי מתמחה להוצאת גידול מבלוטת יותרת המוח... 

האם התובע, אשר איבד את פרנסתו בגין רשלנות רפואית, יזכה לפיצויים בגין נזק כלכלי עקיף? 

האם נטל הראיה בתביעה שעניינה רשלנות רפואית בבדיקת קולונסקופיה יעבור לכתפי הרופאים בגין רשלנות רפואית בניהול רשומות רפואיות וקבלת הסכמה מדעת... 

האם ניתן היה לאבחן את סרטן בלוטת התריס במהלך הבדיקות בשרשרת החיול או במרפאה בניצנים? האם תזכה משפחתה של החיילת שנפטרה בעקבות מחלת הסרטן לפיצויים מתוקף חוק הנכים? קראו עוד... 

האם התנהלותם של רופאי העור, אשר לא הקפידו על רישום רפואי הולם בעת הטיפול, הייתה רשלנית? האם עקב רשלנות זו התפתח הגידול הסרטני באפו של התובע?  

רשלנות רפואית? האם רופא תורן אשר הגיע לביתה של מטופלת ושגה באבחון הבדיקה, העניק טיפול רשלני? האם מותה של המטופלת, יום לאחר מכן בבית החולים, מטיל את האחריות על כתפיו של הרופא התורן? קראו עוד... 

רשלנות רפואית - האם הטיפול הרשלני בחדר המיון במטופלת הסובלת מדלקת בקרום המוח, הביא בסוף למותה של המנוחה? קראו עוד... 

חברת "ביקורופא" חתמה על הסכמי פשרה במסגרתו היא תשלם פיצויים בסך כ-2 מיליון שקלים לאישה ובני משפחתה... 

תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית לאחר שלא נערכו לילדה בדיקות דם חרף ארבעה התקפים של שיתוק על שם בל... 

האם רשלנות באבחון מחלה? רופא משפחה המליץ על דיאטה במקום להפנות את המטופל לקבלת טיפול רפואי תרופתי... 

האם רופאי בית החולים נהריה פעלו תוך רשלנות רפואית ולא השכילו לאבחן את האירוע המוחי ממנו סבל המנוח? 

בית המשפט המחוזי פסק פיצויים בסך 16.1 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית באבחון התייבשות תינוק בחדר מיון... 

האם רשלנות רפואית באבחון מחלה בבית אבות גרמה לפטירתו המצערת של המנוח בגיל 69 בלבד? האם היה על רופאת המוסד להקשיב לבני משפחתו של המנוח? 

המטופל, צעיר בן 26, הגיע לחדר המיון כאשר הוא סובל מכאבי ראש, שיעולים, שלשולים וחום. הרופאים ערכו בדיקת א.ק.ג ושחררו את החולה לביתו. 36 שעות לאחר מכן הוא נמצא ללא רוח חיים במיטתו... 

ביצוע בדיקה שטחית במסגרת ביקור בית. אי אבחון אירוע מוחי והפניה לרופא משפחה במקום לחדר מיון,.. 

האם רופא משפחה אשר לא אבחן מפרצת מוחית, התנהל באופן רשלני? 

האם אי ביצוע בדיקת ה-CT במועד גרם למטופל לסבול מעיוורון? האם אי אבחון המחלה עולה כדי רשלנות רפואית? 



תגיות: אבודרט, אנטיביוטיקה, דיאבטס אינסיפידוס, נכות, אווסטין, עילת תביעה, אבילק, טיפול אלטרנטיבי,