אובדן טופס הסכמה מדעת לניתוח הגדלת שדיים
מהי המשמעות המשפטית של אובדן טופס הסכמה מדעת לניתוח אלקטיבי? האם אובדן הטופס מהווה עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח פלסטי? התובעת, אחות מעשית או סיעודית במקצועה, עברה בדצמבר 2003 ניתוח הגדלת חזה. הניתוח בוצע על ידי מומחה בכירורגיה כללית במרפאה בבעלות חברה אשר פשטה את הרגל עוד בטרם הדיונים המשפטיים. במהלך הניתוח, הוכנסו לשדיה של התובעת שתלים בנפח 365cc מתוצרת חברת מק'גאן. הצעירה טענה כי בגין רשלנות רפואית במהלך הניתוח, נגרמו לה נזקי גוף שונים.
במסגרת תביעתה, התובעת טענה כי לא נמסר לה הסבר על מהות ההליך הניתוח והסיכונים הכרוכים בו. לדבריה, לא נתנה היא הסכמה מדעת לביצוע הניתוח ומחדלו של הרופא מקיים עוולות נוספות כגון עוולת התקיפה ופגיעה באוטונומיה. טופס ההסכמה מדעת אשר עליו חתמה התובעת לא נמצא בתיק הרפואי ולא היה חלק מהרשומה הרפואית הכוללת בעניינה.
עוד פסקי דין בנושא:
האם ניתוח פלסטי באף נעשה ברשלנות ותוך העדר הסכמה מדעת?
הסכמה מדעת לניתוח פלסטי - הקטנת חזה מטעמים אסטטיים ורפואיים
פסק דין בנוגע לרשלנות רפואית בניתוח פלסטי באף - עקף עקום ובעיות נשימה
פיצויים בגין רשלנות רפואית בניתוח פלסטי באף והזדקקות לניתוח מתקן
ניתוח פלסטי בפנים גרם לעיוות וצלקות - פיצויים
עם זאת, לא הייתה מחלוקת לגבי העובדה שהתובעת אכן חתמה על טופס ההסכמה. חוק זכויות החולה קובע, בפרק ד', כי בכדי שמטופל יעניק את הסכמתו מדעת לביצוע הליך רפואי בגופו, יש לספק לו מידע הולם אודות מהות הטיפול, מצבו הרפואי, סיכויי הצלחת ההליך הרפואי והסיכונים הטמונים בהליך זה. חתימה של מטופל על טופס הסכמה לניתוח אינה ראיה וודאית למתן הסכמה מדעת. חתימה זו הינה קבילה במסגרת הליך משפטי כל אימת שניתן למטופל הסבר כאמור על ידי הרופא המטפל.
הסכמה מדעת לניתוח אלקטיבי, משמעותה
ניתוח הגדלת חזה הינו ניתוח אלקטיבי, דהיינו ניתוח מבחירה. אי לכך, הפסיקה קבעה כי ההסבר הנדרש לביצוע הליכים רפואיים אלו, שאינם מחויביי המציאות, הינו נרחב יותר מניתוח רגיל. הרופא הנתבע לא זכר במקרה דנן את המקרה הספציפי אך העיד כי הוא נוהג לתת הסבר זהה לכל המטופלים לפני מתן טיפול רפואי. הרופא הוסיף כי לעולם אין הוא אומר שסיכויי הצלחת הליך רפואי מסוימם הינם מלאים.
התובעת, אף היא, הודתה בחקירתה כי נאמר לה שסיכויי הניתוח הינם טובים ולא מדובר ב-100% הצלחה. התובעת הודתה כי הוסבר לה על ההליך הניתוחי (כולל סיכויי דחייה של השתל בנסיבות מסוימות, סיכוני ההרדמה ועוד), וכי טרם ביצוע הניתוח ערכה בעצמה בירור על מהותו. השופטת קבעה כי נוכח הסתירות בגרסאות התובעת, ועדותה בבית המשפט, יש לקבוע כי ניתן לה הסבר מספק בדבר מהות ההליך הניתוחי והסיכונים הכרוכים בו.
עוד מאמרים בנושא:
רשלנות רפואית בהסרת צלקות בניתוח פלסטי
רשלנות רפואית - ניתוחים פלסטיים באף
זאת ועוד, עילת רשלנות רפואית בגין אי מתן הסכמה מדעת תלויה בקשר הסיבתי שבין אי גילוי הפרטים לבין ביצוע ההליך הרפואי. במילים אחרות, על התובעת היה להוכיח כי לו ניתן לה ההסבר המלא, לא הייתה מבצעת היא את הניתוח הלכה למעשה. במקרה דנן, התובעת העידה כי הייתה עוברת את הניתוח בכל מקרה. לפיכך, השופטת קבעה כי גם אם התובעת צודקת ולא ניתן לה הסבר מלא, הייתה היא עוברת את הניתוח ללא קשר מהותי להסבר.