אבנדיה ורשלנות רפואית - תביעה ייצוגית והסדר פשרה על סך 12 מיליון ש``ח
12.1 מיליון שקלים. זהו סכום הפיצויים אשר הוסכם עליו במסגרת הסכם פשרה בגין תביעת רשלנות רפואית במתן תרופות. עסקינן בסכום הגדול ביותר אשר נפסק כנגד חברת תרופות בבית משפט בישראל. הפיצויים נפסקו כאמור במסגרת הסכם פשרה וזאת לאחר שבשנת 2007 הוגשה על ידי חולה ישראלי תביעה ייצוגית כנגד חברת גלקסו-סמית-קליין (GSK), יצרנית התרופה - אבנדיה. מדובר בתרופה לחולי סוכרת אשר בכתב התביעה נטען כי החברה הסתירה מצרכניה את העובדה שהיא מגבירה את הסיכוי ללקות בהתקף לב באופן משמעותי. אתר "הארץ" מפרסם הבוקר כי חלק ניכר מסכום הפיצויים אמור לשמש להקמת תוכנית חדשה לשם פיתוח טיפולים תרופתיים לחולי סוכרת.
עוד מאמרים בנושא:
רשלנות רפואית במתן תרופות נוגדות דלקת לחולה כליות, מתי אפשר לקבל פיצויים?
רשלנות רפואית - מתן תרופות
אבנדיה, התרופה נשוא התובענה, אושרה בשנת 1999 כתרופה לטיפול בחולי סוכרת. מדובר בתרופה אשר נכללה גם בסל הבריאות בתור טיפול קודם לזריקות אינסולין. התרופה צברה פופולאריות עצומה והפכה לאחת התרופות הנפוצות ביותר בקרב חולי סוכרת במדינות מערביות. מכירותיה הועמדו בשנת 2006 על כ-3.2 מיליארד דולרים. האגודה הישראלית לסוכרת מעריכה כי כ-30,000 ישראלים טופלו בתרופה הנ"ל.
סיכונים - התקף לב ותמותה
עם זאת, בשנת 2007 התפרסם מחקר אשר חשף סיכונים שונים הגלומים בשימוש בתרופה. כתוצאה מהמחקר הנ"ל, צנחו באופן משמעותי נתוני הצריכה של התרופה. המחקר התפרסם בכתב העת המדעי "ניו אינגלנד אוף מדיסן". מדובר במחקר אשר התבסס על 42 מחקרים ואשר קבע כי הסיכון להתקפי לב גדל בגין השימוש בתרופה בכ-43%. כמו כן, נקבע כי הסיכוי לתמותה בעקבות נטילת התרופה גדל אף הוא ב-64% (בהשוואה לחולים שטופלו בתרופות דמה או בתרופות אחרות). דו"ח פנימי של מינהל המזון והתרופות האמריקאי מפברואר 2010 קבע אף הוא כי אבנדיה פוגעת בלב ושמה נקשר לכ-300 מקרי תמותה של חולי סוכרת כתוצאה מהתקפי לב במהלך הרבעון השלישי של שנת 2009.
עוד פסקי דין בנושא:
מינון יתר של תרופת קומדין והקשר לאירוע מוחי
חולה כליות קיבל מרשם לתרופה מסוכנת - רשלנות במתן תרופות מצד רופא משפחה
רופא משפחה המליץ על דיאטה במקום טיפול תרופתי - רשלנות?
במהלך הריון נעשה שימוש בתרופה שלא אושרה בארצות הברית - האם רשלנות?
אובייקטיביות מומחה רפואי במסגרת תביעה ייצוגית נגד חברת תרופות
הפרסומים הובילו להפסקת שיווקה של התרופה ולהורדתה מהמדפים. עם זאת, בישראל ובארה"ב, חולים אשר לא אוזנו באמצעות תרופות אחרות, המשיכו ליטול את התרופה. לבית המשפט המחוזי בתל אביב הוגשה ביולי 2007 תביעה על ידי חולה ישראלי כנגד GSK. התובע, אשר הגיש את התביעה בהליך ייצוגי, טען כי מדובר ברשלנות רפואית חמורה וזאת משום שנתונים מהותיים וחשובים אודות התרופה הוסתרו מעיני הציבור. בתביעה נטען כי החברה ידעה כבר בשנת 2002 על הסיכונים המדוברים אך נמנעה מלעדכן את הציבור אודותיהם.
הצדדים הגיעו להסדר פשרה. במסגרתו, החברה דחתה טענות בדבר קיומו של קשר סיבתי בין הסיכונים המדוברים ובין התרופה. כמו כן, הוסכם כי כספי הפשרה יופנו להכשרתם של אנשי מקצוע בתחום מחקר הטיפול בסוכרת. יודגש כי הסדר הפשרה עודנו פתוח וניתן להגיש הערות לגביו על ידי מי שצרך את התרופה בתקופה שבין 1999 ו-2009.