אבחון מאוחר של שפעת החזירים, האם רשלנות רפואית?
שפעת החזירים אשר אובחנה לראשונה במקסיקו בשנת 2009, התפשטה זה מכבר כמגיפה בינלאומית, ומניין קורבנות השפעת בישראל עומד כיום על כ-88 הרוגים. איכות וסיכוי הצלחת הטיפול בשפעת החזירים, בדומה למחלות רבות אחרות, תלוי באופן ישיר בעיתוי אבחון המחלה. ככל שתאובחן השפעת במועד מוקדם יותר, כך יגברו סיכוייו של המטופל להחלים ממנה ולהימנע מסיבוכים מיותרים.
על פי רוב, חולים אשר מצויים בקבוצת סיכון לחלות במחלה (נשים בהריון, צעירים) אמורים לשהות בבידוד הן בשל ההגנה עליהם מפני זיהומים נוספים והן מחשש הידבקות. זאת ועוד, במידה ולא מאובחנת שפעת החזירים בזמן, לא ניתן להעניק לה את הטיפול הרפואי ההולם ועל כן עלולים להיווצר סיבוכים קיצוניים (אשר לעיתים מביאים גם למותו של החולה). אחד מהסיבוכים השכיחים ביותר של המחלה הינו התפתחות של דלקת חריפה בריאות. דלקת זו מתפתחת ברקמת הריאות משום שהיא רגישה באופן מיוחד וחיידקים רבים יכולים לחדור אליה.
רשלנות רפואית, אימתי?
טיפול נכון יכול להביא להבראה פשוטה וחלקה מהשפעת, עם זאת – לא אחת נגרם המוות או הסיבוך במחלה עקב רשלנות רפואית באבחון המחלה במועד. אי לכך, אבחון מאוחר של המחלה בבית החולים או על ידי רופא המשפחה עלול להיחשב כרשלנות רפואית ויכול להיות בסיס להגשת תביעה נגד המוסד הרפואי. אבחון מאוחר של המחלה, במקרה בו המטופל משתייך לאחת מקבוצות הסיכון, מגדיל את נטל ההוכחה המונח על כתפיו של הרופא.
רשלנות רפואית גם במהלך הטיפול
רשלנות רפואית במקרה העוסק בשפעת החזירים איננה נובעת אך ורק מאבחונה הראשוני של המחלה. מטופל אשר משתייך לקבוצת הסיכון, ואינו מועבר ישירות לקבלת טיפול מיידי, עלול למות עקב רשלנותו של הצוות הרפואי. כמו כן, מתן חיסון לשפעת החזירים בניגוד להתאמת המחוסן, אי מעקב של רופא משפחה אחר תהליך ההחלמה של החולה, הידבקות חולה בשפעת החזירים בתוך בית החולים ועוד. לדוגמא, תלונה שהוגשה נגד בית החולים יוספטל באילת הסתמכה על אי מתן תרופה מסוג טמפילו, אשר היה בה בכדי לסייע לחולה להחלים, לאחר שאובחן כבר כסובל משפעת החזירים.
האם יש לפנות למשרד הבריאות?
לאחר אבחון לקוי של שפעת החזירים, אשר הביא לסיבוכים בהחלמה מהמחלה או חו"ח למוות, ניתן להגיש תביעה לנציב תלונות הציבור במשרד הבריאות. עם זאת, עורכי דין ממליצים לא לפנות לנציב הפניות מבלי להתייעץ קודם לכן עם עו"ד המתמחה ברשלנות רפואית.
במידה ומשרד הבריאות יקבע כי אכן מדובר במקרה של רשלנות רפואית באבחון, יכול הוא להטיל עונשים כבדים על המעורבים בפרשה. יש להימנע משליחת מכתבים ללא ייעוץ והצהרות עצמאיות בפני נציגי משרד הבריאות, שכן דברים אלו עלולים להיות למטופל לרועץ במידה וברצונו להגיש תביעה נזיקית בעניין רשלנות רפואית לבית המשפט.