www.rashlanut-refuit.org

מחלות גנטיות - רשלנות רפואית באבחון וטיפול מחלה גנטית

מחלות גנטיות - רשלנות רפואית באבחון וטיפול מחלה גנטית

מחלה גנטית נגרמת כתוצאה משינוי של החומר התורשתי. המוטציה הפוגעת בתפקודו התקין של הגוף, והאחראית למחלה יכולה לעבור מאחד ההורים או להיווצר בביצית או הזרע שיצרו את העובר. מדובר בתופעה שכיחה יחסית המופיעה בתדירות של אחת לכל 15,000 לידות.

 

קיימים סוגים שונים של מחלות גנטיות, כמו לדוגמה: מחלת ניוון שרירים שהיא מוטציה גנטית הגורמת להופעת ניוון שרירים והפרעות כרומוזומליות שהן הגורם העיקרי לפיגור שכלי, וגורמות למקרים רבים של מחלות נוירולוגיות שונות שהנפוצה בהן היא תסמונת דאון.

 

אבחון של מחלות נוירולוגיות גנטיות מתחיל בזמן הריון, ונמשך במידה וקיים חשד למחלה נוירולוגית גנטית אצל העובר. מומחים למחלות גנטיות יודעים לאבחן בצורה מדויקת האם מדובר במחלה גנטית ובאיזה תסמונת מדובר, כאשר אחת הבדיקות החשובות המבוצעות אצל מומחים היא בדיקה גופנית מקיפה, שבמהלכה מאבחנים סימנים למחלה גנטית כלשהי.


כיום ניתן לאבחן מספר מחלות גנטיות באמצעות בדיקת דם פשוטה. ישנן בדיקות שניתן לערוך לפני ההריון, אולם ישנן מחלות שניתן לאתר רק במהלך ההיריון עצמו באמצעות ייעוץ גנטי ובדיקות לעובר בעודו ברחם, והן כוללות: בדיקת סיסי שליהמי שפיר, חלבון עוברי, שקיפות עורפית וסקירת מערכות.


רשלנות באבחון מחלות גנטיות אצל עובר עלול לגרום סבל רב לילד ולהוריו, ובמקרים מסוימים ניתן להגיש תביעה נגד הרופאים בגין הולדה בעוולה, על כך שהאם לא הפילה עובר שנולד עם מומים ומחלות גנטיות שניתן היה לאתר בשלבים מוקדמים.


האם ניתן היה למנוע את סבלו של הנער?


בית המשפט המחוזי בנצרת דחה תביעה שהוגשה נגד בית החולים, אשר עילתה הייתה רשלנות רפואית בלידה. התובעים טענו כי בעקבות רשלנות רפואית בלידה, נותר התובע כאשר הוא סובל משיתוק מוחין, עיוותים בגופו ומצב קוגניטיבי קשה ביותר. בית החולים טען להגנתו מצבו של התובע נבע מפגם גנטי משום שהוריו קרובי משפחה, ולא הייתה רשלנות רפואית בלידה.


אמו של התובע הייתה בעלת היסטוריה של חמש לידות בריאות ותקינות, וכל אחיו של התובע נולדו בתום הריונות רגילים ובריאים. הריונו של התובע היה אף הוא הריון תקין, מלבד מצב עכוז אשר התגלה כחודש לפני הלידה. האם הגיע לבית החולים כמספר ימים לפני הלידה, כדי לבצע היפוך חיצוני, אך ניסיון זה עלה בתוהו. בשבוע ה-38 אירעה הלידה בבית החולים הצרפתי בעיר.


מומחה מטעם בית המשפט: "מדובר בפגם גנטי"


בית המשפט מינה מומחה מטעמו בתחום הנוירולוגיה, כדי לבחון האם מצבו של התובע נבע מתשניק סב לידתי או כשל אחר בלידה. המומחה נדרש לבחון האם מדובר במחלה או תסמונת גנטית, ואיזה ליקויי ניתן ליחס למה.


המומחה הרפואי מטעם בית המשפט טען כי הסימנים הנראים אצל התובע מצביעים על כך שמדובר בהפרעה גנטית. לדבריו, הפרעה זו הגיונית גם בהתחשב בעובדה שהוריו של התובע הינם קרובי משפחה - בני דודים מדרגה שנייה. בדיקה גנטית שאליה הופנה התובע לא איששה אמנם את טענות המומחה, אך לשיטתו של האחרון – בכ-50% מהמקרים בהם קיימת מחלה על רקע גנטית, לא ניתן להגיע לאבחנה ספציפית.


לא קיימים סימנים קלאסיים לתסמונת סב לידתי


המומחה נדרש לענות על הסוגיה אשר עמדה בלב המחלוקת בין הצדדים, האם התובע סבל מתסמונת סב-לידתי. לטענתו של המומחה הרפואי, כל הסימנים הקלאסיים של תסמונת סב לידתי לא התקיימו במקרה לפניו. כמו כן, לא הייתה אבחנה לפגיעה היפוקסית איסכמית חמורה דיה כדי לגרום לפגיעה נוירולוגית. בנוסף, בדיקת PHH הראשונה לאחר הלידה הראה תוצאות תקינות. המומחה הוסיף כי הפגיעה הנוירולוגית של התובע היא כה קשה עד כי אין ברירה אלא לשייכה לפגם גנטי.


השופטים הוסיפו לחוות דעתו של המומחה את העובדה כי במהלך עשר שנות חייו של התובע, נבדק הוא על ידי רופאים רבים. כמו כן, מן הרישומים הרפואיים בעניינו עלה כי רופאים נוספים סברו שמדובר בפגם גנטי ולא תוצאה של רשלנות רפואית.


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת עברה גרידה, אשר בוצעה על-ידי הנתבע. מיד לאחר הגרידה התקין הנתבע בגוף התובעת התקן תוך רחמי. כעבור מספר ימים החל בגוף התובעת דימום חזק בעקבות נקב ברחם. לצערה, נאלצו הרופאים לכרות את רחמה... 

התובע נולד עם חוסר מולד באמה הימנית. בסקירת הריון שבוצעה לאם התובע במהלך הריונה עמו לא זוהה המום אצל התובע.  

בדיקת אולטראסאונד ואבחון רשלני - התובעת הרתה באמצעות הפריית מבחנה. היה זה הריון ראשון לאחר טיפולי פוריות שנמשכו כשלוש שנים. מהלך ההריון היה תקין, והיא נרשמה ללידה במרכז הרפואי "שערי צדק". 

בשבוע 21.5 להיריון, במסגרת בדיקת אולטרא סאונד לסקירת מערכות נצפה קיצור משמעותי באורך העצמות הארוכות של הגפיים ביחס לשאר איברי העובר.  

התובעת נולדה עם מום מולד בעיניה וכשהיא עיוורת. בכתב התביעה טענו התובעים לרשלנות של הנתבעים באי גילוי מומה של התובעת. 

מספר ימים ימים לאחר הלידה הבחינה האם כי עינה השמאלית של ביתה סגורה. הבדיקות הצביעו כי התינוקת סובלת ממיקרופטלמיה בעין שמאל ומהתפתחות בלתי תקינה של הרשתית.  

הידבקות לאחר לידה וזיהום, רשלנות רפואית - המערערת נולדה בשנת 1957 בבית החולים אלישע. כעבור שישה ימים הוחזרה לביתה. מספר ימים לאחר מכן נתגלתה אצלה תופעה של הקאות ואיבוד נוזלים.  

רופאי קופת החולים גרמו להפסקת הריונה של התובעת ללא הצדקה. 

התובעים הינם הוריה של תינוקת אשר נולדה טרם זמנה, כאשר אמה, התובעת הראשונה, הייתה בחודש השישי להריונה. 

הרופאים לא השכילו לאבחן את המום המולד במערכת השתן ממנו סובל התובע. אי לכך, הוגשה כנגדם תביעה בגין רשלנות רפואית שעילתה הולדה בעוולה... 

אם שהיתה בהריון עם התקן תוך-רחמי, בחרה להתעלם מהסיכון הרפואי, ולהקשיב להמלצת הרב, שעודד אותה להמשיך בהריון. הקטין נולד בלידה המוקדמת, כשהוא סובל משיתוק מוחין, וההורים טענו כי הם לא קיבלו את המידע הרפואי המלא, על כן הגישו תביעה לפיצויים בגין רשלנות רפואית בהריון ובלידה.  

התובעת עברה טיפולי פוריות במהלך שש שנים ונשלחה לטיפול הפריה חוץ גופית בהיותה בת 41. האם מדובר ברשלנות? 

האם עברה במהלך ההריון 6 בדיקות אולטרסאונד שנמצאו תקינות, עם זאת בתה נולדה עם מום של חוסר בארבע אצבעות בכף ידה הימנית. 

אם כבדת משקל נשלחה לביצוע סריקת מערכות במכון מור. הבדיקה יצאה תקינה, אך התינוקת נולדה עם מום גדול בעמוד השדרה, הגורם לה סבל רב לאורך כל חייה. 

ההורים הגישו תביעה בגין רשלנות בלידה, בטענה כי הרופא נדרש לבצע ניתוח קיסרי, במקום לידה טבעית. 

הורים לקטין שנפטר בגיל שלוש שנים, תבעו את בית החולים, בגין ניהול רשלני של הלידה. הקטין שסבל מהאטות בדופק, בעת הלידה, נולד ללא נשימה, ובשל תשניק סב לידתי, הוא נותר עם שיתוק מוחין ונכות בשיעור 100%. 

התינוק להורים שהם קרובי משפחה נולד עם תסמונת Bardet Biedl, לאחר כעשרים שנה, הגישו ההורים תביעת רשלנות רפואית, בגין נזק גוף שנגרמו לבנם בשל הולדתו בעוולה. 

ילדה שנולדה עם מומים רבים, נפטרה בגיל 10, ההורים תובעים את בית החולים בגין רשלנות בהריון ובלידה. 

החלטה של השופטת דורנר אשר מאתגרת את פסק דין המר בכל הנוגע להתיישנות בגין רשלנות בלידה והולדה בעוולה... 

האם הריון עם התקן תוך רחמי הסתיים בלידה מוקדמת בגין רשלנות רפואית? האם האישה לא קיבלה מידע אודות הסיכונים שבהריון עם התקן תוך רחמי? 



תגיות: אוביטרל,